A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport globális befektetési kutatórészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakelemzői kiemelték, hogy az év eleje óta a közép-kelet-európai devizapiacok túlteljesítették a felzárkózó térség egészét; a legjobban teljesítő valuták között volt a forint, a cseh korona és a lengyel zloty.

A magyar szuverén adósságtörlesztési kockázatra köthető határidős piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az irányadó ötéves távlatra több mint 100 bázisponttal - tízmillió euró adósságonként több mint 100 ezer euróval - csökkent, és a közép-kelet-európai részvénypiacokon "kockázati mércének" tekintett OTP Bank csaknem 20 százalékot erősödött.

A BofA Merrill Lynch Global Research piaci stratégái szerint azonban a piacok "túl gyorsan" váltak derűlátóvá az euróövezeti perifériával kapcsolatban, ami a keleti túlteljesítést is részben hajtotta.

A ház szerint a kiújuló euróövezeti aggodalmak forrásává válhat például a következő két hónap kiugróan magas portugál és spanyol nettó adósságpiaci finanszírozási igénye. A két országnak együtt a januári 3 milliárd euró után februárban már 13 milliárd, márciusban további 9 milliárd eurót kell felhajtania a piacról - írja az elemzés.

Más nagy londoni házak szerint Görögország sem került közelebb az adósságválság megoldásához, annak ellenére sem, hogy a görög gazdaság piaci kockázati árazásai az utóbbi időben javultak.

A Capital Economics, a City egyik vezető befektetési és pénzügyi tanácsadó csoportja csütörtöki elemzésében azt írta, hogy továbbra is "mélységes" aggodalmai vannak a görög állam fizetőképességével kapcsolatban.

Igaz, hogy a görög CDS-díjszabások alapján a piac most már 50 százaléknál kisebb halmozott kockázattal árazza Görögország mint szuverén adós törlesztési leállását ötévi távlatban, ám a görög közfinanszírozási rendszer alapvető helyzete semmit nem javult, és a reálgazdaság is változatlanul igen gyenge - áll a cég helyzetértékelésében.

A Capital Economics kiemelte, hogy a görög ipari termelés értéke a most közzétett adatok szerint decemberben 5,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben az euróövezet egészének ipari termelési értéke hozzávetőleg hét százalékkal magasabb a tavalyi azonos időszakénál.

A ház szerint a görög kormány által várt idei 3 százalékos GDP-visszaeséssel szemben inkább 4 százalék körüli GDP-csökkenés valószínű, és emiatt a kormány hamarosan további megszorító intézkedésekre kényszerülhet.

A Capital Economics elemzői szerint Görögország mindent egybevetve továbbra is "meglehetősen veszélyes állapotban van", és a görög adósságtörlesztés átstrukturálása "gyakorlatilag elkerülhetetlen".

A fő kérdés valójában az, hogy az uniós döntéshozók korlátozni tudják-e majd a térség egészét fenyegető dominóhatást, ha Görögország törlesztésképtelenné válik - áll a cég londoni elemzésében.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision nemrégiben közölt 2010-es évzáró kockázati listáján - amely a decemberi utolsó CDS-árazások alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - Görögország a világ legkockázatosabb adós országa lett, megelőzve Venezuelát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!