A pénteki gyengébb teljesítmény ellenére a nyugat-európai börzék a hét egészét tekintve erősíteni tudtak. Az összeurópai FTSEeurofirst 300 index 2,4 százalékkal került magasabbra a mögöttünk hagyott héten. Érdekes módon a nagy érdeklődéssel várt második negyedéves amerikai GDP-adat után az olaj ára csökkenni kezdett, pedig a mutató a vártnál jóval kisebb visszaesést mutat az amerikai gazdaságban. Igaz, továbbra is a recesszió kitartásáról árulkodik. A fekete arany magával rántotta az olajcégeket is, amelyek általában 1-3 százalékkal gyengültek, az ENI 7 százalékot meghaladó zuhanása kivételesnek számított. A vezető európai indexek rövid időre áttörték pozitív tartomány határát a délután négy óra előtt publikált chicagói beszerzési menedzser index hatására, ám később visszahanyatlottak. A piacon az egymás után megjelenő kedvező adatok és a vállalati eredmények közepette is erősödik az a vélekedés, hogy túl messzire, túlságosan magasra jutottak - különösen a fundamentumokra tekintettel. Ugyancsak ezt mutatja, ráadásul a várakozásnál rosszabb színben az amerikai fogyasztói költések zsugorodását jelző makroadat. A nap nyertese volt a L'Oreal, amely 4 százaléknál is nagyobbat drágult a várakozásoknak megfelelő eredmények hatására, és a kilátások javulásáról szóló kommentek után. A londoni Footsie és a frankfurti DAX 0,5 százalékkal gyengült, míg a párizsi CAC 40 index 0,3 százalékot veszített értékéből. Közben a tengerentúlon óvatos pluszban járnak az indexek, amit a GDP-adat is megtámogatott. A fogyasztás visszaesését tükröző adat elbizonytalanította a befektetőket. A Dow Jones, a Nasdaq és az S&P 500 index egyaránt óvatosan, 0,1-0,2 százalék körül emelkedik. Kereslet így is volt a feldolgozóipari cégek papírjai iránt is, miután a chicagói PMI kellemes meglepetést okozott. Nagyot esett viszont például a Disney, amelyik csalódást keltő eredményről számolt be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!