Új etf-ek jönnek a budapesti tőzsdére

Hét tőzsdén kereskedett befektetési alappal (etf), továbbá hat európai részvénnyel bővült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) alternatív piaca (BÉTa piac).
Szabó Dániel, 2018. november 28. szerda, 11:11
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az etf-ek, vagyis tőzsdén kereskedett befektetési alapok világszerte a legnépszerűbb befektetési termékek közé tartoznak: jelenleg mintegy 4 ezer milliárd dollárnyi vagyont kezelnek etf-ekben, és ez a szám tíz év alatt a hatszorosára nőtt.

Az új külföldi eszközökkel a német DAX, az amerikai S&P 500 és Nasdaq-100, valamint az Euro Stoxx részvényindexekbe lehet befektetni. A DAX, az S&P 500 és az Euro Stoxx esetében short termékek is elérhetőek, ezek megvásárlásakor abban az esetben lehet hozamot elérni, ha az index értéke csökken.

Kereskedésük és elszámolásuk forintban történik, s így nyugdíjelőtakarékossági-számlára (nyesz) is tehetők.

A hét etf-et a Budapesti Értéktőzsde BÉTa piacára vezették be. A piac hat vezető európai kibocsátó, az Allianz, a Deutsche Telekom, a Henkel AG, a Münchener Rückversicherung, az SAP és a Volkswagen forintban kereskedhető részvényeivel is bővült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK