Az ingatlanalap-piacon 2008 végén, 2009 elején végbement átalakulások, változások szükségessé tették a BIX index összetételének módosítását. A piac 90 százalékát korábban lefedő nyilvános nyíltvégű alapok szegmensének szűkülése és a zártvégű alapok körének ezzel párhuzamos jelentős bővülése ugyanis (két nagy ingatlanalap áprilisi zártvégűvé alakulása) szükségessé tette az index kibővítését annak érdekében, hogy a hazai ingatlanalapok teljesítményéről minél pontosabb és továbbra is átfogó, a piac átlagos teljesítményének megítélésére alkalmas képet mutathasson az index. A BIX index jelenleg kizárólag a Magyarországon kibocsátott, nyilvános nyíltvégű ingatlanalapokat foglalja magába. Ezek alapján a szövetség vezetése úgy döntött, hogy a BIX indexet a jövőben is fenntartják, és ennek érdekében módosítják az index összetételét oly módon, hogy abba a zártvégű alapok is bekerülhessenek. A részletek kidolgozásával elkészült a BIX módosított kézikönyve. Ennek eredményeként a nyilvános nyílt végű alapokon túl a nyilvános zártvégű alapok, valamint a zártkörű, de a BAMOSZ honlapon hivatalosan adatot szolgáltató (tehát transzparens árinformációval rendelkező) - jellemzően csak intézményi befektetőknek elérhető - alapok beemelésével nő az index reprezentativitása - áll a lapunkhoz eljutatott közleményben. A döntés értelmében tehát az indexnek tagja lesz minden olyan ingatlanalap, amely legalább havonta a BAMOSZ honlapon legkésőbb T+2-re közzéteszi a nettó eszközértékét és árfolyamát. A zártvégű alapok kosárból kikerülése a lejárat előtti utolsó kosár felülvizsgálatkor lesz; míg bevezetik az index számításába a devizaárfolyam a nem forintban denominált alapok esetére. A változások a soron következő, 2009. október 1-i kosár felülvizsgálatkor lépnek életbe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!