A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Június utolsó munkanapján az amerikai dollár/kanadai dollár árfolyamban hirtelen több mint félszázalékos ugrás volt megfigyelhető, egy órán belül azonban a mozgás kétharmadát ledolgozta a kurzus − hozza fel példaként a Bloomberg cikke. A lap szakemberei az adatok elemzésekor arra jutottak, hogy a világ legnépszerűbb devizapárjainál a hónap utolsó munkanapján ötven százalékban történnek ehhez hasonló érdekes mozgások.

A cikk szerint a hirtelen kilengések arra utalnak, hogy a világ devizakereskedői a hó végéhez közeledve igyekeznek manipulálni az árfolyamokat, hogy azok számukra kedvező szinteken zárjanak. Ezzel a nagy befektetési alapok eszközértéke jelentősen módosulhat, ami esetleg extra bónuszt jelenthet a szakembereknek. A brit pénzügyi felügyelet már júniusban bekérte a brókercégek adatait, melyeket jelenleg is vizsgálnak.

Itt az új botrány?

Az árfolyamok manipulálásának kérdése részben azért került a figyelem középpontjába, mert az utóbbi években több nagy bank is lebukott, miután kedvük szerint alakították a bankközi kamatlábakat, többek között a Libort, ezekben az ügyekben több milliárd dolláros büntetéseket szabtak ki a pénzintézetekre. A Bloombergnek nyilatkozott Rosa Abrantes-Metz, akinek egy 2008-as tanulmánya irányította rá a figyelmet a bankközi kamatok manipulálására. Szerinte hasonló mozgások tapasztalhatók a devizaárfolyamoknál is, a felügyeleteknek elsősorban azokra az időszakokra kellene figyelmet fordítaniuk, amikor nagy a forgalom a piacokon.

Az árfolyamok befolyásolását segíti, hogy a világon a devizapiac a legkevésbé szabályozott, a Euromoney májusi felmérése szerint a teljes piac több mint fele négy bankra koncentrálódik. A legnagyobb szereplő a Deutsche Bank 15 százalékos piaci részesedéssel, alig marad el tőle a Citigroup, míg a Barclays és a svájci UBS a devizapiac tíz százalékát adja.

Jobban oda kellene figyelni?

A Bloomberg cikke kiemeli, hogy azért is indokolatlan a devizapiac alulszabályozása, mert éppen ez az a terület, ahol minden egyes bázispont komoly összeget jelent pluszban vagy mínuszban. Ha például valaki egymilliárd kanadai dollárt akart átváltani június 28-án délután amerikai dollárra, akkor akár 5,4 millió dolláros különbség is lehetett húsz percen belül az átváltási árfolyam függvényében.

Az árfolyamok vizsgálatakor a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos devizapárok esetében gyakoribbak a 0,2 százaléknál nagyobb kilengések a hó végi zárás előtt. Az adatok szerint olyan devizapárok járnak az élen, mint a dollár/brit font vagy az euró/svéd korona. A másik véglet például a dollár/brazil reál vagy az euró/svájci frank, ahol átlagosan évente kétszer találtak manipulálásra utaló jeleket a Bloomberg szakértői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!