Ez nemcsak azért szép mert az egyébként optimista elemzői várakozásokkal gyakorlatilag megegyezik (a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők 52,3 milliárdot becsültek), sőt kismértékben meghaladja. Rácáfol az OMV vártnál gyengébben sikerült első negyedéve és a finomítói margin csökkenése keltette félelmekre is. A finomítói margin csökkenése a Molnál közel sem volt olyan egyértelmű mint osztrák társánál és a Mol finomítói, beleértve a Slovnaftot kedvező termékkihozatalukkal kifejezetten jól tudtak reagálni a nemzetközi piacokon bekövetkezett változásokra. Így sikerülhetett 76 százalékos eredményjavulást elérni a feldolgozás-kereskedelmi üzletágban (itt az OMV az előző év hasonló időszakához alacsonyabb eredményt produkált). A kutatás-termelés üzletági eredménye már kevésbé lett szép, itt 18-ról 12 milliárdra csökkent az eredmény. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez az üzletág fizeti azt a 10,1 milliárd forintra rúgó bányajáradékot, ami a gázüzlet piacosításának egyik feltétele volt, a 33 százalékos eredménycsökkenés valójában közel 23 százalékos eredménynövekedést takar. Az első negyedéve zárult a már piaci alapon képzett gázárnak, meglehetősen sikeresen hiszen a 21 milliárdos profit talán önmagában több is mint amit néhány éve még éves szinten is kielégítőnak tartottak volna az elemzők, ha akkor éppen nem ennek többszörösére rúgó veszteségekkel kellett volna szembenézniük. A mostani gáznyereségből azonban a gyorsjelentés szerint egyelőre korai lenne egyszerű szorzással 80 milliárd forint körüli éves gáznyereségre számítani. Az első negyedév ugyanis kiugró szezonális szempontból (a téli hónapok miatt), míg a következő kettő ennél sokkal alacsonyabb forgalmat hoz általában (nem mindegy, hogy csak kávét főz valaki a gázon vagy fűt is vele). Ráadásul az importár is kedvezően alakult, a Mol még tartalékot is képzett, ami kiegyenlítőként szolgál a következő negyedévek ebből a szempontból is kedvezőtlenebb időszakára. Ezegyszer még a petrolkémia üzletág is hozott valamit, hiszen az előző év hasonló időszakához képest közel háromszorosára nőtt az eredmény, igaz az alacsony bázis miatt ez még mindig nem valami gigantikus 3,8 milliárd forint lett. A Mol tehát minden szempontból hozta amit tőle vártak. Ugyanakkor a befektetők oly régóta várhatták az eredményjavulást, hogy nehéz megmondani mekkora eufóriát kelt majd az egyébként mindenképpen szép teljesítmény.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!