Az MNB vizsgálati programjába illeszkedő átfogó ellenőrzést végzett a Hold Alapkezelő Befektetési Alapkezelő Zrt.-nél, áttekintve annak tevékenységét 2016. január 1-től kezdődően.

A vizsgálat jogszabálysértő hiányosságokat tárt fel az alapkezelőnél − többek között - az osztalék megállapítás és kifizetés, a javadalmazási politika és gyakorlat, valamint a bizalmas információkhoz hozzáférő releváns személyek személyes ügyeleteire vonatkozó belső szabályozottság területén.

A kezelt befektetési alapok kezelési szabályzatainak forgalmazási díjra vonatkozó információi nem voltak összhangban a releváns forgalmazási szerződésben foglaltakkal, nem volt biztosított a megfelelő elektronikus portfólió nyilvántartási rendszer alkalmazása és a kockázatok kezelése érdekében szükséges forgatókönyv-elemzések elkészítése, s a megfelelési jelentés elfogadása sem került minden esetben dokumentálásra, megakadályozva ezzel annak utólagos ellenőrizhetőségét.

Az alapkezelő emellett egyes befektetési döntéseit nem a jogszabály által elvárt, ügyfélérdekeket védő gondossággal és körültekintéssel hozta meg, a befektetési döntések végrehajtása pedig nem különült el maradéktalanul azok elszámolásától és adminisztrálásától. Az előzetes ügyfél-tájékoztatás körében a cég által alkalmazott alkalmassági tesztek hiányosságai, illetve egyes esetekben a válaszok nem megfelelő kiértékelése - a teszt funkciójával ellentétben - nem adott teljes körű képet az ügyfelek befektetési ismereteiről, illetve kockázat - és pénzügyi teherviselő képességéről.

Az alapkezelő egyes informatikai rendszerei, a katasztrófa-elhárítás tervezése és kezelése, a katasztrófa-helyreállítási tervei, adatszolgáltatási és szavatolótőke-követelmény számítási gyakorlata, valamint a szakmai felelősségbiztosításának tartalma sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak - olvasható a közleményben.

Így az MNB ma közzétett határozatában figyelmeztette az alapkezelőt az átfogó vizsgálatban feltárt jogsértések megszüntetésére, valamint a vonatkozó működési és előzetes ügyfél-tájékoztatási jogszabályok betartására. A jegybank az átfogó vizsgálat keretében megállapított jogszabálysértések miatt 22 millió forint bírságot is kiszabott. Az alapkezelőnek írásban kell tájékoztatni az MNB-t a jogsértések megszüntetésére vonatkozó intézkedéseiről.

Az MNB a bírságösszeget elsősorban a cég tőkepiaci súlyából fakadó piaci- és ügyfélkockázatok, valamint a - részben rendszerszintű és az ügyfelek széles körét érintő - jogsértések mögött húzódó hiányosságok alapján állapította meg. Enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe, hogy az alapkezelő már a vizsgálat során számos azonnali intézkedést tett a hiányosságok megszüntetése érdekében, s a feltárt jogsértéseknek nem volt negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!