Miközben az európai finomítói környezet továbbra is túlkapacitással küzd, a Mol tovább kíván terjeszkedni a régiós kiskereskedelmi piacon. Horváth Ferenc elmondta, akár már az idei évben pár száz kúttal tovább növelhetik töltőállomás hálózatukat. A Mol az elsődleges piacain folyamatosan keresi a kiskereskedelmi akvizíciós lehetőségeket, hogy tovább növelje piaci részesedését. Horváth Ferenc megjegyezte, a motorüzemanyagok iránti kereslet - melyet elsősorban az élénkülő dízel kereslet húz magával -, az utóbbi időszakban növekedést mutatott a régióban, ahol egyébként a gazdasági aktivitás is élénkül.

A finomítás üzletág igazgatója elmondta, korábban a Mol a relatíve magas olajárak fennmaradását és nyomott finomítói és petrolkémiai marzsokat prognosztizált, a folyó negyedév eddigi teljesítményét elnézve azonban javulás látszik az első negyedévhez képest. Áprilisban és májusban egyaránt emelkedett az értékesítési volumen, főként szezonális okok miatt, és a marzsok is javultak - tette hozzá.

Horvát Ferenc beszélt a Mol legutóbbi, Enivel kötött tranzakciójáról is, mely adott esetben egy cseh finomítóban való részesedésszerzést is jelenthet. Amennyiben a nagytulajdonos Unipetrol él elsőbbségi vételi jogával a 30 százalék körüli részvénycsomagra vonatkozóan, a Mol a szlovák finomítóból is képes lesz majd ellátni a cseh üzemanyag állomásokat.

Az európai finomítói környezethez való alkalmazkodás révén a Mol már bezárt egy finomítót, az INA két horvátországi finomítója azonban ugyancsak szenved, főként a 2003 előtti beruházások hiánya miatt.

Megjegyezte, az INA finomítói kapacitása kétszerese annak, amit a horvát és a környező piacok optimálisan igényelnének. Kérdés az is, hogy az INA valamely finomítóját beruházások révén fel lehet-e hozni olyan szintre, hogy az a legversenyképesebbek közé tartozzon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!