Újabb brókercég szűnik meg

Az MNB korábbi határozata alapján a Strategon Értékpapír Zrt. a Codex Értéktár Zrt.-re ruházta át állományát. A jegybank a folyamattal párhuzamosan visszavonta a befektetési vállalkozás engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását - adta hírül az MNB.
Domokos László, 2017. szeptember 22. péntek, 16:26
Fotó: Napi.hu

Az MNB engedélyét követően a Codex Értéktár Zrt. vette át a Strategon Értékpapír Zrt. (Strategon) által addig kezelt befektetési ügyfélállományt. A jegybank korábban bejelentette, az állomány-átruházás zökkenőmentességét 2017. június 30-tól felügyeleti biztos koordinálta.

A jegybank még 2017. május 4-én függesztette fel a Strategon tevékenységét, annak szavatolótőke-problémái miatt. A jegybank ekkor határozatában rögzítette azt is, hogy a felfüggesztés a Strategon ügyfél-kötelezettségeinek igazolt teljesítéséig tart, egyidejűleg az ezt követő napi hatállyal vissza is vonta a társaság tevékenységi engedélyét. Ezek után a jegybank a már sikeresen lezárult állomány-átruházással párhuzamosan - ma publikált - határozatában visszavonta a Strategon tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a Fővárosi Törvényszéken a társaság felszámolását.

Az állomány-átruházás során az ügyfélkövetelések - amennyiben ezzel az érintett befektetők egyetértettek - új befektetési szolgáltatóhoz kerültek át (s annál állnak rendelkezésre). A Strategon által átruházott állomány a tőkepiac egészéhez mérten csekély súlyú - a szektor értékpapírállományára vetítve 0,1 százalék alatti -, s mintegy 400, megfelelő fedezettel rendelkező ügyfélszerződést jelent.

A Strategon felszámolása kapcsán csekély számban vannak vitatott, illetve a befektetési vállalkozás által nem vitatott, már lejárt követelések is. A cég elszámolási vitában áll egy brit - az angol pénzügyi felügyelet felügyelési hatáskörébe tartozó - letétkezelővel egy úgynevezett white label megállapodása (ahol a hazai társaság saját nevében nyújtja ügyfelei részére külföldön a kereskedés lehetőségét) kapcsán érintett kisszámú ügyfele és mintegy 20 millió forintnyi követelése kapcsán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK