A kedvező vállalati gyorsjelentések mellett a feldolgozóipar vártnál jobb teljesítményéről szóló amerikai makroadat is segítette a tőzsdei emelkedést Európában. A Footsie a Lehman Brothers bedőlése óta nem látott magasságokat ért el, pillanatokra visszahódítva a tavaly októberben elesett 4700 feletti szinteket is.

A londoni tőzsde irányadó indexe végül 4682 ponton, 1,6 százalékos pluszban zárt elsősorban a HSBC vártnál kedvezőbb második negyedéves gyorsjelentésének, valamint a Barclays elemzői várakozásokat ugyan alulmúló, ám így is 8 százalékos profitnövekedésről számot adó első féléves beszámolójának. A pénzintézet részvényei közel hét százalékkal ugrottak meg annak ellenére, hogy a cégvezetés közölte: a bedőlő hitelek állománya közel kétszeresére nőtt az év első hat hónapjában.

A tőzsdei rally-t az árupiacról is fűtötték - az olaj hordónkénti jegyzése közel 3 százalékkal 71 dollár fölé emelkedett az esti órákban, de a fémek iránt is nagy volt az érdeklődés azt követően, hogy Pekingben a kínai gazdaság fellendülésének újabb jeléről adtak hírt - a távol-keleti ország gyáriparának júliusi teljesítménye az eddigi legjobb volt az idén.

Az árupiaci trendeket biztosan előrejelző réz árfolyama 4 százalékos ugrás után tízhavi csúcsot ért el, maga után húzva a bányavállalatokat is. Az energiaszektorban kitüntetett figyelemben részesítették az UBS által vételre ajánlott Petrofac brit gázszolgáltató papírjait is, amely több mint 10 százalékos emelkedésével a londoni parkett legjobban teljesítő részvénye volt hétfőn.

A DAX 1,8 százalékkal, a CAC-40 pedig 1,5 százalékkal emelkedett hétfőn.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!