A 2008 szeptembere óta állami kezelés alatt lévő jelzálog-kezelő intézet, a Federal Home Loan Mortgage Corporation (Freddie Mac) veszteségei jelentősen mérséklődtek 2009-ben. Míg a társaság a 2008-as év utolsó negyedét még 23,85 milliárd dolláros mínusszal zárta, tavaly már "csak" 6,47 milliárd dolláros veszteséget termelt szeptember és december között - írta a MarketWatch. A jelzálog-hátterű kötvények kibocsátásával foglalkozó, s így áttételesen a lakossági jelzálogpiac likviditását is biztosító társaság a működéséből származó veszteségek felett további 1,3 milliárd dolláros mínuszt könyvelt el a kormányzati kézben lévő elsőbbségi részvények után fizetett osztalékra. Az osztalékkal együtt részvényenként 2,39 dolláros veszteség csak harmada lett az előző év azonos időszakinak. A Freddie Mac részvényei 0,8 százalékos pluszban 1,2 dolláron forognak a New York-i parketten. A társaság beszámolója szerint a bedőlő jelzálog-kölcsönök állományának növekedése a hitelköltségek emelkedéséhez vezetett a tavalyi utolsó negyedévben - írta a Reuters. A társaság, amely 2008 szeptembere óta a pénzügyminisztérium korlátlan támogatását élvezi kijelentette: veszteségei ellenére sem szorul állami hitelre, feladatait továbbra is el tudja látni. A Freddie Mac menedzsmentje szerint az amerikai lakásárak idén tovább csökkennek, s a kereslet is visszaeshet a tavaly év végi szintekhez képest. Az ideiglenes lakáspiaci fellendülés főként a központi lakásvásárlási adókedvezmények hatása volt, amelyek megszűnése egyértelmű nyomot hagy majd a piacon - figyelmeztettek. A Freddie Mac szerint a lakáspiac helyzete továbbra is bizonytalan, a magas munkanélküliség és az újabb árverezési hullám lehetősége fokozott veszélyeket rejt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!