Újabb óriáscsalás Amerikában

Az amerikai tőkepiaci felügyelet (SEC) masszív pénzügyi csalással vádolta meg Allen Stanford texasi milliomost és három vállalatát.
Józsa Bernát, 2009. február 18. szerda, 17:52
Fotó:

A SEC polgári peres eljárást kezdeményezett Dallasban a lelkes sportszponzor hírében álló texasi milliárdos, Allen Stanford és két másik vezető beosztású alkalmazottja ellen 8 milliárd dolláros kárt okozó csalás elkövetésének alapos gyanúja miatt - írja a Reuters.

A bíróság elrendelte Stanford és cégei vagyonának befagyasztását, illetve vagyongondnokot jelölt ki a befektetők pénzének elszámolására.

A Texastól a Karib-szigetekig terjedő csalás során félrevezető módon értékesítettek a piaci átlagnál jóval magasabb, 8 százalékot meghaladó hozammal kecsegtető lekötött bankbetéteket. A hivatalosan könnyen eladható, több mint 20 elemző által összeállított, az antiguai tőkepiaci felügyelet által ellenőrzött pénzügyi eszközöket valójában Stanford egy társával közösen kezelte. A Forbes Magazine becslései szerint 2,2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Stanford a SEC nyomozati anyagának alapján elsősorban private equity alapokba, illetve ingatlanokba fektetett.

A sors fintora, hogy Stanford Antiguán bejegyzett Stanford Investment Bank elnevezésű cége a Madoff-féle piramisjátékon bukott el jelentős összeget és a SEC tavaly nyár óta tartó vizsgálata is a Madoff-botrány idején gyorsult fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK