Újabb riasztó adat jelent meg a magyar tőzsdéről

Továbbra sincs fordulat a magyar tőzsdén a forgalom szempontjából.
Deák Bálint, 2012. november 5. hétfő, 09:51
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt 30 nap duplikált forgalma valamivel 400 milliárd forint felett alakult (pontosan 428,6 milliárd forint lett), ami 20 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Bár szeptemberhez képest kis mértékben élénkült a forgalom, továbbra is igen alacsony az üzletkötések értéke, utoljára ugyanis 2003-ban volt ennél alacsonyabb forgalom, ugyanúgy, ahogyan egy hónappal korábban is. Örömre tehát sok ok továbbra sincsen, amit jól mutat, hogy a korábban 100 milliárd feletti forgalommal az élen álló brókercégek meg sem tudják közelíteni ezt a szintet. Bár az Erste továbbra is tartja vezető helyét, ehhez októberben elegendő volt 68,6 milliárd forint. A második helyezett Concorde 58,6 milliárd forintot ért el októberben, míg a harmadik helyre az Equilor lépett fel 43 milliárd forinttal.

Szépen lépegetett fel viszont a ranglétrán a Random Capital, amely 12,8 milliárd forintos forgalmával már a 10 helyen állt a rangsorban, kiszorítva az első tízből a CIB és a Raiffeisent is. Mindez valószínűleg annak is betudható, hogy a külföldiek távolmaradása okozza a magyar tőzsdei forgalom visszaesését. A Random ugyanis alacsony díjaival főleg a magyar spekuláns rétegnél lehet népszerű, akik továbbra is aktívak maradhattak. Az átlagos kötésnagyság is arra utal, hogy a nagy intézményi szereplők távol maradnak a magyar piactól. Egy-egy üzletben ugyanis alig több mint másfél millió forintnyi papír cserélt gazdát az elmúlt hónapokban.

Ráadásul a magyar tőzsde esetében az sem túl vonzó, hogy egyre inkább az OTP felé tolódik el a forgalom, így a négy vezető részvény helyett lassan egy lesz csak. Októberben ugyanis a bankrészvény egyedül a forgalom kétharmadát adta, míg a Mol 10 százalékot tett ki a második legnagyobb forgalmával.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2012.11.05 13:02

Mi a riasztó adat?...
...hogy a BÉT tagságában egyetlen egy magyar van?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.11.05 12:34

A fidesz 98-02 között is tőzsdeellenes volt, de jelenlegi ciklusában ki is nyírja... úgy néz ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2012.11.05 11:08

Kb. olyan ezt a valamit tozsdenek nevezni, mit a sarki ejjel-nappalit bevasarlo kozpontnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html