A nyersanyagárak az elmúlt időszakban negatív korrelációban voltak a dollárral, azaz az euró/dollár keresztárfolyamának emelkedése a nyersanyagok jegyzésének emelkedésével járt. A MarketWatch-nak nyilatkozó piacelemzők szerint ez a trend megfordulni látszik, a dollár erősödése többé nem jelent egyértelmű nyersanyagár-csökkenést.

Az S&P 500-as indexen lévő részvények legalább 30 százaléka együtt mozog az árutőzsdével, s az árupiac-devizapiac kapcsolata ma megszakadt - állítják a szakértők. A dollár 0,8 százalékos euróval szembeni erősödésével párhuzamosan a réz árfolyama 2008 ősze óta nem látott szintekre ért, s amennyiben tartósan a tonnánkénti 8000 dollár fölötti szinten tud maradni, jegyzése további 100 dollárral is emelkedhet a következő hetekben - figyelmeztettek a Metal Bulletinnek nyilatkozó piaci szereplők.

A réz piacán tapasztalt meglódulást egy általános árupiaci rally előjeleként értelmezik az elemzők. A fém áremelkedése fundamentálisan is megalapozottnak látszik; előrejelzések szerint a kitermelés csak minimális mértékben emelkedik az idén, míg a legnagyobb felhasználó, Kína réz-igénye 9 százalékkal is nőhet a Bloomberg szerint. Ráadásul a második legnagyobb importőr Egyesült Államok is kedvező makroadatokkal állt elő az elmúlt napokban, Washingtonban többek között a feldolgozóipar vártnál dinamikusabb márciusi bővüléséről is beszámoltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!