Újabb siker

Ötszörös volt a túljegyzés a befektetők részéről a tízéves devizakötvény-kibocsátáson, a tranzakció rendkívül sikeres volt, egymilliárd euró értékben bocsátottak ki, és 4,9 milliárd euróra érkezett ajánlat - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára az M1-en pénteken az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. október 6. péntek, 10:51
Fotó: Shutterstock

A tranzakció lényege a kamatterhek csökkentése, így kevesebb kamatot kell az államnak a következő öt évben fizetnie, több más kiadásra jut lehetőség a költségvetésből.

A korábban kibocsátott dollárkötvények kamata rosszabb volt, az ország még kockázatosnak minősült, viszont jelenleg az ezekért cserébe kibocsátott euró alapú állampapír alacsonyabb kamatkiadást eredményez - ismertette Hornung.

A kormány célja a GDP arányos államadósság folyamatos csökkentése. Az adósság szerkezete is folyamatosan változott az elmúlt években, több mint 50 százalékról 24 százalékra mérséklődött a devizaadósság 2017 első fél év végére. Az államadósság devizaszerkezete a tranzakcióval nem változik, dollár helyett eurót bocsátottak ki - mondta.

(Fotó: Shutterstock)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

666ORDOG666, 2017.10.06 11:01

Még hogy sikeres pénzügyi művelet?
Mit szólnak ehhez a nagy tudású, liberális közgazdászok?
Nem lett volna jobb egy IMF, kedvezményes hitel felvétele?
Na, ugye.
Szóhoz sem jutottak a meglepetéstől.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html