Pénteken az amerikai részvénypiac felpattant a csaknem egy hetes visszaesés után és most a befektetők azt találgatják, vajon a piac támaszra lelt, vagy ez csak egy kis szünet a küszöbön álló még nagyobb esés előtt.

Az optimista verzió mellett hozható föl érvként, hogy a volatilitást jelző VIX index meredeken esett, jelezve, hogy a piac kezd megnyugodni. Pénteken az olaj árfolyama is stabilizálódni látszott, miután Szaúd-Arábia bejelentette, kész pótolni a kieső líbiai olajmennyiséget. Igaz azóta a helyzet változott, a hétvégén Irán hevesen ellenezte, hogy a szaúdiak bármilyen egyoldalú kitermelés-növelésről döntsenek.

Óvatosságra adhat okot ugyanakkor, hogy az arany- és a kötvényárak emelkedtek, ami arra utal, hogy a kockázatos eszközök - így a részvények - iránt limitált a kereslet.

Todd Gordon üzletkötő a CNBC-nek úgy vélekedett, a múlt heti esés csak előszele volt egy nagyobb eladási hullámnak. Szerinte a száz dolláros olajár ébresztette rá a befektetőket, hogy valami nincs rendben, de a korrekció tovább folytatódhat a rendkívül hosszú, 2010 szeptembere óta tartó emelkedő szakasz után. Technikai szemszögből nézve a korrekciónak eddig öt szakasza volt, ám a korrekciók sosem érik be öt hullámmal - érvelt.

Számos piaci szakértő vár további esést, többek szerint ennek mértéke elérheti a tíz százalékot.

Egy kicsit túladottá vált a piac, miután rövid idő alatt sokat jött le a múlt héten, így természetes, hogy kellett jönnie egy felpattanásnak - mondta James Dailey, a TEAM Asset Strategy Fund portfóliókezelője. A piac még kissé emelkedhet, de sok tere már nincs fölfelé, majd visszatérhet az eséshez, a túl hosszú, túl intenzív menetelés és a geopolitikai feszültségek kiéleződése miatt.

Egy másik amerikai bróker úgy vélte, a befektetőknek nem lehet biztos támpontjuk a jelenlegi helyzetben, véleménye szerint leginkább az olaj árfolyamát tanácsos figyelniük. Ha tartósan magasan marad az árfolyama, akkor esés jön, márpedig alighanem ki tud tartani az olajrally.

Egy független olajkereskedő, Daniel Dicker megerősítette ezt, mondván, az emelkedő trend egyelőre teljesen érintetlen az olajban, és további áremelkedést vár. Kedvencei épp ezért az integrált olajvállalatok, mint az Exxon Mobile, a ConocoPhillips vagy a Chevron.

Persze nem mindenki pesszimista a piaccal kacsolatban. Jon Najarian például inkább óvatosan optimista és azt ajánlja a befektetőknek, hogy a VIX index alakulását és az olaj árfolyamát kísérjék figyelemmel. Ha mindkettő lefelé mozog, akkor a részvényárak emelkedni fognak - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!