Újra lehet kereskedni az Enefi részvényeivel

Az MNB mától visszaállította az Enefi részvények tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó eleget tett a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásoknak - adta hírül a jegybank.
Napi.hu, 2016. augusztus 1. hétfő, 09:20
Fotó: Reuters

Az MNB a tőzsdei kibocsátók felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében vizsgálta, hogy a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-i határidőig minden tőzsdei kibocsátó közzétette-e a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentését.

Az MNB megállapította, hogy többek között az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-i határidőig egyáltalán nem rendelkezett a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott - az éves jelentés részét képező - konszolidált éves beszámolóval. A feltárt jogsértésre tekintettel a 2015-ös pénzügyi évről készített éves jelentés közzétételéig a jegybank május 4-étől többek között a részvények kereskedését is felfüggesztette a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), és a kibocsátót 6 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Mivel a cég időközben közzétette a 2015-ös pénzügyi évről készített éves jelentését, valamint az MNB felszólítására teljesítette az időközben keletkezett egyéb közzétételi kötelezettségeit, az MNB a tőkepiacról szóló törvény alapján intézkedett az érintett értékpapírok tőzsdei kereskedésének visszaállításáról.

Az MNB felhívja a befektetők figyelmét, hogy a könyvvizsgáló a kibocsátó konszolidált éves beszámolóját korlátozott záradékkal látta el. A vonatkozó rendelkezések értelmében a könyvvizsgáló korlátozott záradékkal fejezi ki azon véleményét, hogy a vizsgálati hatókör korlátozása vagy a vezetéstől eltérő vélemény hatása lényeges a pénzügyi kimutatásokra. Ez azonban nem olyan átfogó jellegű, amely alapján a véleménynyilvánítás visszautasítása vagy ellenvélemény nyilvánítása válna szükségessé.

Az MNB korábban nyilvánosságra hozta, az Enefi BÉT-re bevezetett részvényeire kötött egyes ügyletek kapcsán az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat, ugyanis - a tőkepiacról szóló törvény alapján tiltott - bennfentes kereskedelem, illetve piacbefolyásolás gyanúja vetődött fel.

A jegybank a piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közli internetes honlapján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK