Hektikus kereskedés nyomán újra lejtőre kerültek a kínai tőzsdeindexek a hét első napján - írja összefoglalójában a Wall Street Journal. A nap hegymenettel indult, részben annak hatására, hogy vasárnap napvilágot látott egy dokumentum, amelyből kiderült, hogyan akarja erősíteni az állami vállalatokat a pekingi vezetés. A nagy ötlet a régi: továbblépnek eggyel az államkapitalizmus építésében.

Lehetővé akarják tenni, hogy a magántőke beszálljon a cégekbe. Ezzel nagyobbra nőhetnek, ami javíthatja versenyképességüket a nemzetközi piacokon. A terv hiányossága a befektetők nézőpontjából, hogy nem ad világos határidőt arra, mikorra kellene eredményt hozniuk a változtatásoknak. Csak annyit írnak a tervhivatali agytröszt emberei, hogy 2020-ra érezhető hatással kell járnia az intézkedésnek.

A Shanghai Composite Index 2,7 százalékos mínuszban fejezte be a hét első napját, miután megjárta a 4,7 százalékos csökkenés jelentette mélységet is. A hongkongi Hangseng 0,3 százalékkal, a japán Nikkei 1,6 százalékkal csökkent. A közel félezer Sanghajban és Senzenben jegyzett részvény kereskedését kellett felfüggeszteni, mert áresésük átlépte a 10 százalékos limitet. Számos ázsiai tőzsdemutató több mint tíz százalékkal gyengült az elmúlt időszakban elért csúcsához képest.

A befektetők hétfői idegességéhez hozzájárult, hogy augusztusban mind a kínai feldolgozóipari termelés, mind az állótőke-befektetések elmaradtak a várttól, ami arra utal, hogy nehéz lesz tartani a 2015-re célul tűzött hétszázalékos GDP-növekedést. Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy egy ideje ugyanilyen csalódást keltő adatok érkeznek a kínai gazdaságról.

A hét következő napjai hasonló jeleneteket ígérnek, mivel a befektetők és a pekingi döntéshozók idegeit is borzolja a Fed csütörtöki kamatdöntő ülésének közelsége. Az utóbbi időben éppen a kínai fejlemények hatására csökkent azoknak a szakértőknek a száma, akik azt várják, hogy az amerikai jegybank már e héten növeli kamatát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!