Újra robbant az olaj ára

Egy iraki fővezeték megrongálódása következtében 107 dollár fölé szökött a nyersolaj ára.
NAPI Online, 2008. március 27. csütörtök, 16:02
Fotó:

A felrobbantott fővezeték karbantartásáért felelős társaság szóvivője szerint a Bászrai utánpótlási vonalak egyikének megszűnése miatt harmadával csökkent a város ellátása. Az árupiacok hangulatára azonban ennél is lesújtóbban hatott az a lehetőség, hogy az energiaellátás zavarával a térségben kialakult kényes egyensúly felborulhat, tovább veszélyeztetve az utánpótlás folytonosságát.

A nyersolaj ára szerdán 4 dollárral ment fel az Egyesült Államok üzemanyag-készleteinek vártnál nagyobb mértékű megcsappanása miatt, amit csak tovább tetézett a ma nyilvánosságra került robbantás híre. Az energiahordozó így újra maga mögött hagyta a múlt heti eladási láz során elért 100 dolláros küszöböt, és
107 dollár fölé emelkedett. A crude olaj ára jelenleg 106,2 dollár New Yorkban, míg a brenté 104,2 dollár.

Az olaj további drágulását az is segíti, hogy a dollár - kis pozitív kilengést követően - újra gyengülésnek indult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK