A szakértők jó hírként értékelik, hogy az elmúlt hetekben ismét megjelentek a piacon azok a tőketársaságok, amelyek azért vásárolnak a vállalatokat, hogy átszervezzék, szétszedjék azokat, majd magasabb áron túladjanak rajtuk. A pénzügyi válság előtt, a nyolcvanas-kilencvenes években egyesek a világ urainak nevezték ezeket a cégeket, mások a kapuk alatt gyülekező barbárokhoz hasonlították őket.

Ezen héten a Blackstone Group magán-tőketársaság kezében lévő Pinnacle Food Group jelentette be, hogy megveszi a fagyasztott élelmiszerekkel foglalkozó Birds Eye-t 1,3 milliárd dollárért. Néhány nappal korábban a Northrop Grumman hadiipari cég egyezett bele, hogy eladja tanácsadó cégét a General Atlantic vezette pénzügyi befektető csoportnak 1,65 milliárd dollárért.

A hónap elején a TPG és a Canada Pension állt össze, hogy megvegye a IMS Health gyógyszeripari céget 4 milliárd dollárért. Ez volt az idei év eddigi legmagasabb tőkeáttételes - azaz hitelből finanszírozott - vállalatfelvásárlása.

Az elemzők azért örülnek a ragadozók feltűnésének, mert a gazdaság javulásának egyértelmű jelét látják benne. Ha ezek a cégek nem ülnek tovább a pénzükön, hanem elkezdik azt befektetni, akkor úgy látják, hogy a megszerzett vállalkozásokat el tudják majd adni, azaz bíznak a gazdasági környezet javulásában.

A tőketársaságok tevékenységének élénkülése emellett közvetve is pozitív jel, ugyanis ezek a cégek alapvetően hitelből finanszírozzák befektetéseiket. Ha tehát vásárolnak, az azt jelenti, hogy kaptak kölcsönt, azaz a bankok is kezdenek előbújni biztos fedezékükből, ahová a pénzügyi válság elmélyülésekor, egy évvel ezelőtt visszahúzódtak.

A vállalatfelvásárlásokkal foglalkozó szakértők még meg is fordítják az összefüggést, mint mondják, a tőkeáttételes hitelek azért támadhattak fel, mert a bankok ismét hajlandók végezni a dolgukat. Éppen ez szabhat határt a dolognak: egy ideig nem fognak megaösszegeket hitelezni, ezért egyelőre nem tér vissza az olcsó pénz korszaka.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!