A kínai újév miatt a távol-keleti kereskedés csak nagyon vékony forgalom mellett zajlott ugyan, és a nap legfontosabb globális híre is egy félremagyarázott, ám eredetileg sem túl sok érdemi megállapítást tartalmazó G-7 nyilatkozat volt, ezért valóban erős történet nem állt az emelkedés mögött.

Mindenesetre a londoni FTSE-100 és a párizsi CAC-40 egyaránt 1 százalékos emelkedéssel zárt, a frankfurti DAX pedig 0,3 százalékkal zárt egy nappal korábbi szintje felett. A madridi IBEX-35 közel 2 százalékot ugrott, és a milánói FTSE-MiB is erősödött 0,6 százalékot; a két meggyengült európai ország tőzsdéjét sikeres kötvénykibocsátások, valamint Mario Draghi Spanyolországgal kapcsolatos elismerő szavai támogatták.

Az olasz hadiipar gyöngyszeme, Finmeccanica viszont nem kapta el a jó hangulatot, vezérigazgatójának letartóztatása után annak ellenére esett 7,3 százalékot, hogy a milánói tőzsdén betiltották shortolását. Párizsban a profitfigyelmeztetést kiadó Michlen rontotta csak a hangulatot, a gumigyártó 4,3 százalékot esett. Nagyon jól fogadták viszont a befektetők a Barclays új stratégiáját, 8,6 százalékkal emelkedett a részvény, amely az egész londoni pénzügyi szektor magával húzta. A német ThyssenKrupp acélgyártó gyenge negyedéves jelentését nem követte nagy részvénypiaci felfordulás, csak 0,3 százalékot esett a papír.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!