Útkereső BUX, Synergon-száguldás, projektcégprobléma, iwiw-sztori, RTL Klub szünet nélkül

A reggeli gyengélkedés után ugyan magára talált kissé a BUX, de a pesti börze mutatója déltájban már csak 0,1 százalékos pluszban 23 037 pontnál járt.
NAPI Online, 2006. március 20. hétfő, 12:12
Fotó:

A Mol 0,7 százalékos többlettel 21 950 forinton forgott, a 7870 forintos kurzus pedig 0,2 százalékos pluszt jelentett az OTP esetében. A Magyar Telekom 0,1 százalékkal 976 forintra erősödött. A Richter a többi blue chippel ellentétben továbbra sem tudott pluszba kerülni a start óta, a gyógyszerpapír kurzusa tovább esett, 42 770 forintra, ami 1,4 százalékos gyengülést jelent. Szektortársa viszont jobban szerepel: az Egis 1,1 százalékkal 31 350 forintra hízott. Kiemelkedően teljesít a Synergon részvény, 5,1 százalékos erősödés melett 703 forintnál tart.

Mind a három vezető nyugat-európai tőzsdeindex a pozitív tartományban kezdte a heti kereskedést, a jelek szerint a párizsi befektetőket sem különösebben zavarja, hogy az ország általános sztrájkra készül.

A forint gyengüléssel kezdte a mai napot: az euró jegyzése 262,60/70 forintról hirtelen 263,25/30 forintos szintre ugrott, majd korrigált a magyar pénz - számolt be a bankközi piac nyitás utáni eseményeiről Kolba Miklós. Az ING tradere közölte: egy kötés húzta fel az euró árfolyamát. Ezt követően azonban megjelentek az euróeladók, így a kurzus 262,20 forintra csúszott vissza, vagyis a forint visszaerősödött. A nap további részében minden az MNB-től függ - mondta a szakértő, aki szerint ha a magyar jegybankárok nem emelik a kamatot, akkor forintgyengülés várható.

Hosszú csönd után az iwiw.hu szinte a semmiből, néhány hónap alatt az internet egyik leglátogatottabb magyar oldalává nőtte ki magát. A látogatószám emelkedésével üzletileg is egyre vonzóbb a portál, immár a hirdetők számára is megkerülhetetlen, sőt egy komolyabb kampány elképzelhetetlen a közösségi oldalon való megjelenés nélkül.

Gomba módra szaporodnak a lakóparkok, egyre nagyobb az új társasházak kínálata is, de a várt otthonba beköltözőket rövidesen penészes vagy vizesedő falak, a szomszédoktól és az utcáról beszűrődő zajok és irreálisan magas energiaszámlák bosszanthatják. Az egy építkezésre létrehozott projektcégek miatt nehéz érvényesíteni a garanciális igényeket. A jelek szerint e társaságok létét a bankok is támogatják.

Mától napi 24 órában látható az RTL Klub adása, a csatorna ugyanis - földi sugárzású országos televízióként Magyarországon először - áttér a műsorszünet nélküli sugárzásra - közölte a társaság. Az eddig nagyjából napi 20 órát szolgáltató RTL Klub az éjszakai kínálatot bővíti. Éjjel 1 és hajnali 6 óra között látható lesz többek között egy új napi telefonos játék komoly nyereményekért, de a fennmaradó nézők láthatnak továbbá játékfilmeket, a kora esti sorozatok, illetve egyéb főműsoridőben sugárzott gyártott műsorok ismétlését, aktuális és magazinműsorok újráját, dokumentumfilmeket, valamint werkfilmeket is.

Ma délután ülnek össze a vezető francia szakszervezetek, hogy egynapos általános sztrájkot hirdessenek az első munkavállalásról szóló törvény visszavonása érdekében - írja a Le Monde. A franciák többsége a helyzet súlyosbodására számít.

Nem fogadta el a Prudential az Aviva 30 milliárd dollárt érő részvénycserés ajánlatát. Az Aviva biztosító titánt szeretne kreálni azzal, hogy az amerikai és ázsiai piacon gyorsan bővülő riválisával részvénycserés fúziót hajt végre.

Jelentős károkat okozott Ausztrália észak-keleti részén a Larry névre keresztelt vihar - számoltak be az ausztrál hatóságok. A Larry ma reggel érte el az ausztrál partokat, megérkezésekor még 5-ös erősségű volt a vihar, ami többek között azt jelentette, hogy 290 kilométer per órás széllökéseket is feljegyeztek a meteorológusok. A vihar mostanra 3-as szintűre gyengült, de jelentősek az anyagi károk.

Az európai uniós miniszterek 2012-ben bevezetnék az európai jogosítványt, a megállapodást több hónapos egyeztetés előzte meg - értesült az EuObserver. Jelenleg 110 féle jogosítvány van érvényben az EU tagállamaiban, az új papír ezeket váltaná ki, és 2012-ben vezetnék be. A jogosítvány 10, illetve 15 évig lenne érvényes. Az előterjesztést mind az Európai Bizottság, mind pedig az Európai Parlament támogatja. A tervek szerint a jelenleg hatályos dokumentumok 2032-re tűnnének el teljesen a rendszerből.

Luxemburgtól kért állásfoglalást a belga bíróság azzal a keresettel kapcsolatban, amelyet a Lidl áruházlánc indított egy konkurens cég összehasonlító hirdetése miatt - írja az euractiv.hu.

Mintegy kétszáz hotel vár eladásra Bulgária Fekete-tengeri partjainál, a kínálati nyomást az építtetők anyagi nehézségei indokolják - értesült a Sofia News Agency. A megvehető hotelek nagy többsége kis méretű, azaz 2500 négyzetméteres, az ár pedig 2-4 millió euró körül van. A szállodák jellemzően a közelmúltban épültek, régi épületeket nem nagyon kínálnak eladásra.

Heteken belül elkészülhet a főváros régi-új luxusszállodája, az olasz Boscolo-csoport tulajdonában levő New York Palace, amelyben a szobák 250-2000 euróba kerülnek majd - értesült a Világgazdaság.

A magyar borok egyre inkább visszaszorulnak a nagy nemzetközi piacokon, sőt a magyarországi hegemónia is veszélybe kerülhet, de a kormány mulasztása miatt továbbra is bizonytalan, hogy mikortól indul el az új magyar közösségi bormarketing - írja a Népszabadság.

A szocialista párt elnöke, Hiller István arra kéri Orbán Viktort, hogy egy nappal korábban tartsa a Fidesz április 2-ára tervezett budapesti nagygyűlését. A pártvezető emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc szombaton, Orbán Viktor pedig vasárnap jelentette be, hogy nagygyűlésre hívja Budapestre az embereket - adta hírül a közrádió. A Kossuth Rádiónak Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta: a kormány beruházás- és fejlesztésbarát, valamint a Fidesz tőke- és versenyellenes gazdaságpolitikája között ma ég és föld a különbség. A kormányfő szerint a Fidesz programja évente 1500 milliárd forint plusz kiadást jelente, a magyar gazdasági és pénzügyi rendszert lényegében megbillentené.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK