A Dow JIA 17 hónapos záró csúcsot ért el, és az elmúlt fél év legjelentősebb emelkedő szakaszában van.

A drágulást még a Federal Reserve keddi bejelentése is támogatta, amely egy bizonyos kiterjesztett időszakra a nulla közeli kamatszint tartását igérte.

A Federal Reserve szerdára is szolgált friss hírekkel, ugyanis Ben Bernanke képviselőházi meghallgatáson vett részt a pénzügyi szolgáltatási bizottság előtt. A Fed-elnök szenátusi meghallgatásán jelezte: ha megvonnák jogosítványát a pénzintézetek széles körének felügyeletéről, úgy monetáris politikai céljait nehezebben valósíthatná meg. Az egyelőre kérdéses, hogy a befektetők hogyan reagálnának egy, a bankok fölött álló szuper-Fed ötletéhez.

A tőzsdéken uralkodó jó hangulathoz a délutáni amerikai makrogazdasági adat is hozzájárulhatott, miszerint a termelői árak a vártnál is nagyobbat estek - a jelek szerint a piac inkább az inflációs fenyegetés csillapulásaként értelmezte a számokat.

A Dow erősödéséhez leginkább az Alcoa járult hozzá, de az árupiacok emelkedése a többi nyersanyag- és energiaipari papírnak sem ártottak.

A Nasdaq 2389 pont körül állt a záráskor, ami 2008. augusztus 28. óta a legmagasabb zárószint, míg a Standard & Poor's 500-as indexe 1166 fölé került a nap végére: legutóbb 2008. szeptember végén tartózkodott hasonló magasságokban.

A mutatót leginkább az energiaszektor húzta föl, amelyben az olaj határidős jegyzésének 82 dollár fölé kúszásának örülhettek; de a pénzügyi és nyersanyagcégek részvényei is drágultak többnyire.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!