Válság sújtotta bankok - ki áll rosszabbul?

A subprime jelzáloghitel-válság következtében nehezen mérhető fel a másodpiaci eszközök értéke, azt viszont már lehet sejteni, hogy ki mennyit birtokol belőlük.
NAPI Online, 2007. november 12. hétfő, 11:52
Fotó:

Az amerikai tőkepiaci felügyeletnek, a SEC-nek küldött beszámolók szerint a teljes vállalati eszközállományához mérten a Goldman Sachs rendelkezik a legtöbb másodpiaci jelzálog alapú kötvénnyel. A brókercég 1050 milliárd dollár értékű eszközeinek 6,9 százalékát teszik ki azok a kötvények, amelyek a hitelpiaci válság következtében elvesztették piaci értéküket.

Az elmúlt hónapok során a legnagyobb veszteségekről számot adó Citigroup - ezzel szemben - mindössze a teljes eszközállományának mintegy 5,7 százalékát, míg a Merrill Lynch brókercég eszközeinek 2,5 százalékát fektette subprime-alapú kötvényekbe.

A Citgroup és a Merrill együtt közel 19 milliárd dollár veszteségről számoltak be, amelyeket nagyrészt a gyenge hitelminősítésű jelzáloghitelekkel fedezett kötvények kereskedelme révén halmoztak fel. A Goldman viszont azt állítja, nem kényszerül arra, hogy rendkívüli veszteségekről adjon hírt a másodpiaci válság miatt elértéktelenedett kötvényei következtében. A befektetők bizalmatlanságáról árulkodik azonban, hogy a bejelentés ellenére is 15 százalékkal lenyomták a Goldman Sachs részvényeinek árfolyamát az elmúlt hónap során.

A Goldman a Wall Street-i szektortársaival ellentétben 79 százalékos profitnövekedésről adott hírt a harmadik negyedévben, annak ellenére, hogy 1,48 milliárd dollárt veszített a magas hozamú hitelein. A Morgan Stanley, a Lehman Brothers és a Bear Stearns azonban veszteségekről számolt be, a Merrill Lynch pedig 8,4 milliárd dollár másodpiaci veszteség leírása után 2,2 milliárd dollár veszteségről számolt be a harmadik negyedben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK