Az Opus Global konszolidált szinten 227,8 milliárd forintos működési bevétel mellett közel 22,8 milliárdos EBITDA-ról számolt be 2020. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében. Ez - a cégcsoport valós teljesítményét leginkább láttató érték - egy év alatt jelentős, 5,4 milliárdos emelkedést jelent a 2019-es, módosított 16,8 milliárd forinttal szemben - írja az MTI a BÉT honlapján közzétett tájékoztatásra hivatkozva.

A Mészáros Lőrinchez köthető cégcsoportban 2020-ban az eredményes gazdálkodás hatására a működési bevételek nagyobb arányban növekedtek, mint amekkora mértékben a működési költségek, melynek következtében 2020-ban 9,4 milliárddal emelkedett a csoport üzemi eredménye - írják a közleményben.

Bár a csoport üzemi eredménye (EBIT) 2020-ban még negatív, ez nem kizárólag a társaságok operatív tevékenységéből adódik, mivel az IFRS standardeknek megfelelően 2020-ban a csoport 16,5 milliárd forint értékcsökkenést számolt el az építőipari ágazatban a 2018. évi apportkor beazonosított szerződésekből befolyó eredmény kiszűrése érdekében.

560 milliárdos mérlegfőösszeg

A 2020-as évet az Opus-csoport konszolidált szinten 560 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 227,6 milliárd forint saját tőkével zárta, míg a teljes átfogó eredménysoron, a folytatódó és megszűnt tevékenységgel együtt, 5,5 milliárd forint veszteséget realizált.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a fenti eredmények és az elkövetkező évek gazdasági kilátásai megalapozták az Opus Global vállalati BB/Stabil minősítését, amelyet a független SCOPE Rating GmbH német hitelminősítő. 2021. márciusában immár harmadik alkalommal erősített meg, csakúgy, mint a tervezett akvizíciókra és beruházásokra fordított kötvényforrás bevonáshoz a BBB- minősítést. Európa egyik legjelentősebb, tőkepiaci vállalatait elemző hitelminősítője indoklása szerint a minősítéseket a cégcsoport az energetikai szektorban bejelentett (Tigáz, Titász) akvizíciói is alátámasztják.

A társaság igazgatósága szerint az Opus Global stabil pénzügyi és piaci helyzetben működik, a vállalatcsoport diverzifikáltsága okán továbbra is kellően képes ellenállni az olyan makrogazdasági visszaeséseknek, mint amelyet például a koronavírus válság váltott ki - írják a közleményben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!