Az Egyesült Államok hírei jelentősen befolyásolták a főbb európai tőzsdék teljesítményeit. A gazdaság kilábalása a válságból továbbra is zavaróan lassú marad - mondta Ben Bernanke Fed-elnök. Ugyanakkor pozitív hír volt, hogy 19 bankból 14 átment a stresszteszten. Mindemellett az olasz hírek is javították a kontinens hangulatát, Olaszország ugyanis alacsonyabb kamatok mellett tudta finanszírozását biztosítani.

Az európai tőzsdék azonban közel nem mozogtak együtt, ebben egyedi vállalati és országspecifikus tényezők egyaránt szerepet játszottak. A német DAX volt az egyetlen, amely szinte töretlenül képes volt a növekedésre. Az 1,19 százalék plusszal elért 7079 pont mögött többek között az E.Ont övező hírek álltak. Az energiaóriás tavalyi éve ugyan először eddigi működése során veszteséges volt, azonban nyereségnövekedést ígért idénre. A bankok is jól teljesítettek: a Deutsche Bank részvényeinek értéke 3,73, míg a Commerzbanké 2,92 százalékkal ugrottak meg.

A párizsi CAC-40 végül emellett csak egy mérsékelt 0,4 százalékos növekedést ért el. Kevésbé volt derűs a londoni FTSE-100 teljesítménye. A nap első felében még jól teljesített, haza idő szerint 2-kor azonban hirtelen esni kezdett és végül 0,18 százalékos mínuszban zárta a napot. Ebben az amerikai piaci kitettsége is szerepet játszott. A többi országhoz képest ugyanis súlyosabban érinti a tengerentúli gazdaság lassú kilábalása.

Az amerikai tőzsdék eközben hullámzó teljesítményt mutattak. A gyors növekedést majd az azt követő gyors visszaesést kétszer is eljátszották az indexek, így hazai idő szerint 19 órakor 0,3 százalékos mínusz jellemezte a Nasdaq-ot és az S&P-100-at is. A DJIA a 0 közeli csökkenésével így egyértelműen a jól teljesítők között szerepelt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!