Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több éves távlatban lassú gyengülésre, akár 340-350 forintos euróárfolyamra számíthatunk, de az idei mélypontot azonban már valószínűleg elérte a valuta. Év végére a 327 forint körüli árfolyamon stabilizálódhat az árfolyam - írja elemzésében Horváth István. (Hasonló árfolyamsávot jelöltek meg a Napi.hu-nak más elemzők is.) Mint közölte, a gyenge forint kedvező az exportőröknek, illetve az adósság elinflálásában érdekelt államnak.

Viszont van fonákja a gyenge forintnak: mivel nagy az importkényszer a fogyasztási cikkek estében több termék ára is felfelé indulhat meg. Horváth szerint így előfordulhat, hogy a lakosság alacsonyabb fogyasztással reagálhat a drágulásra.

A brexit rángatja a fontot

Az angol fonttal kapcsolatban azt közölte a szakértő, hogy a jelenlegi 370 forint körüli árfolyam a fizetésüket hazautaló magyaroknak kedvező. Viszont kár hozzászokni ehhez, mert a valuta hagyományosan volatilis, vagyis annak számít jó befektetési lehetőségnek, aki szeret kockáztatni. Horváth szerint ha megállapodás nélküli brexit lesz a jövő hónap végén, akkor jelentősebb fontgyengülés jöhet. Egy megállapodás pedig erősebb valutát eredményezne. A szakértő ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a sok hajcihőt követően a britek mégis maradnak az Unióban, ami szintén erősebb fonthoz vezetne.

Az orosz rubelt leginkább az olaj ára befolyásolja. Az ország most tudta maga mögött a helyhatósági választást, ami összefüggésbe hozható a valuta kismértékű gyengülésével, de ami még igazán jelentős mozgást okozhat az árfolyamban, az a krími helyzet változása. Amennyiben a jelenlegi helyzet tovább eszkalálódik, az nagyobb mértékű gyengülést hozhat, míg a konfliktus bármiféle rendezése a Moszkvát sújtó szankciók enyhítéséhez, akár azok feloldásához, és így a rubel erősödéséhez vezetne a jövőben - írta elemzésében a Sberbank szakértője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!