A Fed kedden bejelentette, hogy hetente tartott aukciók keretében 200 milliárd dollárnyi állampapírt ad kölcsön az elsődleges állampapír-forgalmazóknak 28 napos futamidőre - az összeg az éves magyar GDP közel másfélszeresére rúg -, letétként pedig jelzálogalapú értékpapírokat is elfogad. Az első aukció március 27-én lesz.

Ezzel egy időben a Fed kibővíti két európai jegybankkal korábban kötött swap-megállapodását, az ECB-vel és a svájci jegybankkal korábban kötött hitelkeret-megállapodást 30 illetve 6 milliárd dollárra emeli, a korábban meghatározott 10 és 2 milliárdról. A mostani megállapodás szeptember 30-ig érvényes.

A Fed lépésével egy időben az ECB bejelentette, hogy ugyancsak 28 napos futamidővel 15 milliárd dollárnyi hitelt biztosít európai bankoknak. A svájci jegybank 6 milliárd dolláros, a Bank of England 20, míg a Bank of Canada 4 milliárd dolláros aukciót hirdetett meg.

A két intézkedéssel az amerikai jegybank szereplét betöltő intézmény az elmúlt napokban kiújult hitelpiaci krízist igyekszik tompítani. A lépések ugyanakkor nem tekinthetők meglepetésnek, a Fed a múlt héten jelentette be, hogy 200 milliárdos likviditásélénkítő csomag bejelentését tervezi a közeljövőben.

A Fed következő kamatmeghatározó ülése március 18-án lesz, melyen az elemzők 50-75 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak.

Elemzői kommentek

Az akció a piacok mozgásban tartására fókuszál - vélekedett John Silvia, a Wachovia vezető elemzője, aki szerint miután alacsony a szereplők kereskedési hajlandósága, továbbra is a likviditás növelésére koncentrálnak majd.

Elemzők szerint a Fed lépései jól kiegészítik az eddigi és a még várt kamatcsökkentéseket, amelyek javítják ugyan a gazdasági hangulatot, de közvetlen hatásuk ott, ahol a baj van - a nagybani, bankközi piacokon - viszonylag csekély. Ellenben az efféle intézkedések alkalmasak a likviditás közvetlen bővítésére a "nem elsőrendű válság" okozta aggodalmak miatt beszűkült bankközi devizapiacokon.


A Buda-Cash elemzői szerint a Fed-bejelentés által keltett tőzsdei optimizmus kérészéletű lesz csupán, a likviditásélénkítő csomag ugyanis a mélyben lakozó gazdasági problémákat nem oldja meg. Nem nyújt megoldást az amerikai gazdaság lassulására, a lakáspiac gondjaira, amin viszont segít, az a bankrendszer likviditási problémája. A bankrendszer stabilitása ugyancsak fontos, és a tőzsdék fogékonyak is az ezzel kapcsolatos hírekre: hétfőn röppent föl például az a pletyka, miszerint a Bear Stearns likviditási problémákkal küzd, amire a befektetési bank árfolyama több mint tíz százalékkal zuhant. Összegezve legfeljebb egy rövidebb rally jöhet a részvénypiacokon, ennél többre azonban nem számít a szakember.


Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője ugyancsak hangsúlyozza, hogy a csomag jó hír, a bankszektor likviditási problémáit megoldhatja, az egész amerikai gazdaságot érintő strukturális problémákat azonban nem. Az elmúlt másfél hétben a tőzsdei hangulat újra rendkívül pesszimistává vált, a piac túladott lett, különösen a pénzügyi szektor. Ez a hangulat megágyazott egy tipikus medvepiaci jelenségnek: az elemző szerint a befektetők most egy tipikus medvepiaci rallynak lehetnek tanúi. Ezek az emelkedések gyors rendszerint lefolyásúak, hevesek, törékenyek, és elsősorban a korábban nagyot eset részvényeknél hoznak jelentős árfolyam-emelkedést - ilyen részvény a BÉT-en az OTP.


A Fed lépese elhessegette a hitelpiaci aggodalmakat, legalábbis a hangulat szintjén - magyarázza Kuti Ákos, a Cashline Értékpapír elemzője. Úgy véli, hogy a Fed egy elég jó eszközzel találta meg a már-már újból kiújuló hitelválság orvoslásának módszerét. Ha ugyanis kamatot vágtak volna, az egyben a dollár gyengüléséhez is vezetett volna, azonban a 28 napos, 200 milliárdnyi értékben igényelhető kölcsönzés ezt nem idézi elő. Az is jót tett a piacoknak, hogy a Fed hajlandó volt azt a kockázatot is bevállalni, hogy jelzálogpapírokat is elfogad a kölcsön fedezetéért. Az elemző megjegyezte, hogy a Fed lépésével a bankszektor vesztesége szétteríthető nagyobb területen; valójában pillanatnyilag az adófizetők pénzén folyik a bankszektor megmentése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!