Varga szavaira gyengült a forint (frissített)

November 7. után dönthetnek a nemzetközi szervezetek arról, hogyan folytatódnak a tárgyalások a magyar kormánnyal - mondta Varga Mihály a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Addig nem várhatóak érdemi előrelépések. Azután, hogy a Reuters is lehozta Varga szavait, megbillent a forint.
NAPI, portfolio.hu, 2012. október 29. hétfő, 12:02
Fotó: Napi.hu

Háromhetes mélypontra gyengült a forint az IMF-főtárgyaló a Reuters által némi késéssel idézett szavaira: az euró egysége 284-re ugrott. Délben 284,40 volt az ár, a dollár egysége 220,30, a svájci franké 235,30 forinton állt. Nem sokkal később az euró 285 fölé is benézett. Mindebben persze az euró dollárhoz mért gyengülése is szerepet játszik, a keresztárfolyam 1,29 alá került.

Nem újdonság, hogy nincs még új időpont a tárgyalások folytatására - mondta Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. Arra a kérdésre, hogy az IMF szerint a költségvetési kiigazító intézkedéseknek a kiegyensúlyozott konszolidációra kell összpontosítaniuk ad hoc adóintézkedések helyett Varga Mihály elmondta, már júliusban világos volt, hogy a magyar kormány és a valutaalap álláspontjai eltérnek egymástól, miként a tárgyalási pozíció is. A miniszter szerint Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi kirendeltség-vezetője a kormány októberben bejelentett költségvetési kiigazító csomagjaira reagált, amelyeket november 7-ig értékel az Európai Bizottság.

November 7-én teszi közzé Brüsszel értékelését, és a nemzetközi szervezetek, egymással együttműködve, ekkor döntik el, milyen formában folytatódhatnak a tárgyalások a magyar kormánnyal.

Varga Mihály ismét elmondta, Magyarországnak nem az IMF pénzére van szüksége (hanem a megállapodás biztonsági háló szerepére - a szerk.), az állampapírhozamok csökkentek, a költségvetést illetően nem az a kérdés, hogy 6-7 százalék lesz-e a hiány, hanem, hogy 3 százalék alatti lesz-e, többletes a folyó fizetési mérleg és Magyarország azon három ország egyike az unióban, ahol csökkent az államadósság.

Arra a riporteri kérdésre, hogy ezek szerint akkor sincs tragédia, ha nem születik meg a megállapodás, Varga azt mondta, "nyilván az élet megy tovább", ha nincs megállapodás a valutaalappal, de szerencsésebb volna, ha lenne, hiszen az a minimális, néhány tized százalékos hatás a külföldi befektetőket biztonságosabbá tenné, a kormány ezért most azon dolgozik, hogy megpróbálja elfogadtatni az IMF-fel a magyar álláspontot - részletezte Varga Mihály.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kajan, 2012.10.30 11:31

@kukoricajancsi:

"Sőt, ha egyre nagyobb a kínálat, de az arany mennyisége fx, az folyamatosan nyomná fel az arany árát. Senki nem venne semmit, mivel minél többet várnál, annál többet érne a pénzed."

Már megbocsáss,de ez "kalmár"gondolkodás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2012.10.30 11:27

@kukoricajancsi:

?Jelenleg egy fogyasztói társadalomban élünk, amely folyamatos növekedésre, és változásra van ítélve,?

Erről beszélek,ez az amit én zsákutcának tartok.
Meddig akarunk folyamatosan növekedni?
Ez csak úgy lehetséges,hogy ha pusztulást idézünk elő,aztán az elpusztult javakat ?modernebb? formában ismét előállítunk.
Ezt nevezzük háborúnak.
Ebből az okfejtésből az következik,hogy a folyamatos növekedésre való törekvés újabb és újabb háborút idéz elő.
Az aranyalapú gazdaság összeomlását egy ilyen világháború idézte elő,az azt követő hiperinfláció ennek egyenes következménye,hiszen aranyfedezet nélküli pénzkibocsátást eredményez a háború finanszírozása.

Már csak azt kell eldönteni:Kinek az érdeke fűződik ezen állapot létrehozásához?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajancsi, 2012.10.30 09:34

@kukoricajancsi: Sőt, ha egyre nagyobb a kínálat, de az arany mennyisége fx, az folyamatosan nyomná fel az arany árát. Senki nem venne semmit, mivel minél többet várnál, annál többet érne a pénzed.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajancsi, 2012.10.30 09:26

@Kajan: Az aranyalapú gazdasággal pont azok járnának jól/jobban, akiknek most is megy a szekér. Mindenki más csak bukna. Vagy neked van otthon pár kiló arany bespájzolva? Jelenleg egy fogyasztói társadalomban élünk, amely folyamatos növekedésre, és változásra van ítélve, és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb pénzmennyiséget igényel. Ez az arannyal nem megoldható, mivel abból csak x számú mennyiség áll rendelkezésére. Ha maradt volna minden a régiben, akkor az USA már a 70-es években lehúzhatta volna a rolót, mivel egyszerűen kifutottak az aranyból. A másik gond az arannyal, hogy viszonylag stabil értékkel bír, tehát ahelyett, hogy elköltenénk, inkább tartogatnánk, és kivenné a lendületet a gazdaságból. Válságban, és rövidtávon kitűnően muzsikál az arany. De hosszútávon inkább csak rendszerszintű problémákat eredményez. A pénz csak egy eszköz, egy jel, és nem a megoldás kulcsa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2012.10.30 07:24

@Kajan:

Elnézést a helyesírásért,de a cukorszintem megugrott...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html