A várakozásoknál jóval magasabb, 161 millió eurónyi eredményről számolt be a Raiffeisen International ma reggel megjelent gyorsjelentésében. A bankkal foglalkozó elemzők a Bloomberg szerint mindössze 128 milliós eredményt vártak.

A csoport nettó kamatbevételei 13,2 százalékkal nőttek a tavalyi első negyedévhez képest, 979 millió eurót tettek ki az év első három hónapjában. A működési eredmény - a goodwill leírást és az extra bankadók nélkül - gyakorlatilag stagnált, 1,345 milliárd euróra rúgott az időszakban. Az igazgatási költségek 4,2 százalékkal, 755 millió euróra csökkentek. A tartalékolás miatti leírások eközben 28,1 százalékkal, 281 millió euróra emelkedtek, a jelentés szerint főleg az ukrán hrivnya értékvesztése miatt.

A nem teljesítő hitelek aránya a tavalyi utolsó negyedévhez képest 0,1 százalékkal, 10,6 százalékra emelkedett. A részvényenkénti eredmény eközben (a tőkeemelések hígító hatása miatt) 0,41 euróra csökkent a tavalyi első negyedéves 0,55 euróról.

A Raiffeisen-csoport adózás előtti eredménye összesen 240 millió eurót tett ki az év első három hónapjában, ez 4,6 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első negyedévesnél. A jelentés szerint a profitcsökkenés fő oka az ukrán hrivnya és az orosz rubel leértékelődése miatt keletkezett veszteségek, amelyek nem csak a céltartalékoláson keresztül, de a kereskedési tevékenységen keresztül is nyomás alá helyezték a csoport profitabilitását.

Karl Sevada, a bank vezérigazgatója a jelentéssel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a nehéz gazdasági és geopolitikai helyzetben is sikerült a csoport nyereségességét fenntartani. Az ukrán Raiffesien Bank Avallal kapcsolatban kiemelte, hogy a leánybank tőkehelyzete erősnek tekinthető. A Krímben lévő 32 bankfiókhoz tartozó vállalati portfóliót az Raiffeisen Bank Oroszország vette át, magukat a bezárt egységeket értékesítették. A kelet-ukrajnai területek sorsa még mindig bizonytalan, s az ottani fejlemények gyors és rugalmas cselekvést követelnek meg a bank vezetésétől - tette hozzá.

Az orosz leánybankkal kapcsolatban megemlítette, hogy a gazdasági helyzet az országban viszonylag normálisnak tekinthető, annak ellenére, hogy a gazdaság gyengébben teljesített mint egy évvel korábban. Szerinte a szankciók szigorításának kevés az esélye, figyelembe véve, hogy annak az unióra nézve is komoly következményei lennének.

A bank eközben felkészült a válság során kapott állami tőketámogatás visszafizetésére. A vezérigazgató szerint az első negyedévben végrehajtott tőkeemelés nyomán erre lehetősége van a banknak, s már csak a pénzügyi felügyelet engedélyére várnak, s ez hamarosan megérkezhet, így a következő 3-4 hétben meg is indulhat a visszafizetés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!