Vásárolna a milliárdos, de már nincs mit

Hatalmas mennyiségű készpénz parkol Warren Buffett cégénél, de nem tudják elkölteni, mert minden nagyon drága. Nagyon jól jártak az amerikai adóreformmal.
Lovas-Romváry András, 2018. február 26. hétfő, 14:41
Fotó: Reuters

Hatalmas mennyiségű készpénzen ül a legendás befektető, Warren Buffett cége a Berkshire Hathaway, és ég a vágytól, hogy azt jól jövedelmező cégfelvásárlásokra költse. Akad azonban egy probléma: minden túlságosan is drága lett - derül ki Buffettt részvényeseinek írt szokásos éves leveléből a CNBC.com beszámolója szerint.

Buffett üzenetében elmagyarázta a részvényeseknek, hogy milyen feltételek mellett hajlandó a Berkshire belevágni egy-egy felvásárlásba. E szerint olyan célpontot keresnek, amely hosszabb távon is érvényesülő versenyelőnnyel rendelkezik, jó menedzsmentje van, kedvező megtérülést tud elérni eszközein tevékenységével. Valamint megvan a lehetősége, hogy attraktív megtérülést tudjon elérni belső növekedésével és végül, de nem utolsósorban mindezt kedvező áron lehessen megvásárolni. Ez az utolsó feltétel komoly akadályt jelentett minden olyan lehetőségnél, amelyet megvizsgáltunk a tavalyi év során, az árak ugyanis soha nem látott magasságokba emelkedett - magyarázta Buffett.

Ülnek a pénzhegyen

A tavalyi év végén a Berkshire Hathaway készpénzállománya 116 milliárd dollárra rúgott, 2016 végén 86,4 milliárd dollárt tartott a befektetési cég készpénzben és kincstárjegyekben.

A Berkshire célja, hogy jelentősen növelje a nem biztosítási üzletágakból származó nyereségét. Ehhez szükséges lenne végrehajtanunk egy vagy több jelentősebb akvizíciót. Megvannak az ehhez szükséges forrásaink. Ez a hatalmas mennyiségű likviditás, ami a rendelkezésünkre áll jóval a szükséges szint felett van, és jelenleg csak minimális hozamot termel. A mosolyunk akkor tudna szélesebb lenni, ha a rendelkezésünkre álló forrásokat jövedelmezőbb eszközökbe tudnánk fektetni - folytatta a Berkshire vezetője.

Buffett írása szerint a Berkshire Hathaway komoly haszonélvezője volt a vállalati adóreformnak. A Donald Trump által decemberben aláírt törvény a vállalati nyereségadó kulcsát 35 százalékról 21 százalékosra mérsékelte. Ez a Berkshire eszközeinek értéke tavaly 65 milliárd dollárral emelkedett, azonban ebből csak 36 milliárd dollár származott a szokásos tevékenységből, a maradék 29 milliárd dollár az adótörvények változásának volt köszönhető.

Idén rövidebb az üzenet

Buffett részvényeseinek írt levele rendszerint elég hosszú szokott lenni és általános befektetési tanácsokat is sokszor tartalmaz. Az idei levél rövidebb lett: a tavalyi 29 oldal helyett mindössze 17 oldalas, azonban ezúttal sem nélkülözte a tanácsokat. Buffett régóta nagy ellensége az aktívan kezelt befektetési alapoknak, mondván, a befektetők jobban járnak, ha passzív portfóliókat építenek, amiket hosszabb távon megtartanak, a befektetésekből való ki és beugrálás, illetve az alapkezelői díjak így nem rontják a hozamokat. Mint írja, az alapok teljesítménye jön, megy, változik, ami állandó, azok a befektetést terhelő díjak és jutalékok - tudósít a Bloomberg.

Az omahai bölcsnek is becézett szakember ugyanakkor az idei levelében komoly aggodalmakat fogalmazott meg a kötvényekkel kapcsolatban is. Úgy véli, a befektetők sokszor helytelenül úgy vélik, ha növelik a magas minőségű kötvények arányát portfólióikban, azzal csökkenthetik annak kockázatát. Azonban szerinte ez nem így van, a jó minőségű kötvények is komoly kockázatokat hordozhatnak magukban.

A fotó forrása: AFP.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2018.02.27 08:24

@tarosPifta: Pityuka... figyelj ide, segítek... mert én vagyok a jófejgyerek....

Mikor a cikkekre kattintasz, nézd meg felül, ki írta. Ha pl. Lovas-Romváry az író, el se olvasd a cikket, mert a jelek szerint ő a napi.hu egyik legjobb cikkírója, minden cikke nagyon jól megírt, tartalmilag gazdasági hírportálhoz méltó, informatív. Ami azt jelenti, hogy neked nagyon magas lesz, nem fogod megérteni. Az ő cikkeit majd olvasom én, helyetted is.

Haladj tovább a cikkek között, és keress egy Komócsin cikket. Ő a napi.hu legjobb írói képességekkel megáldott cikkírója, nagyon olvasmányos, született tehetség a fickó, könnyen emészthető anyagai vannak, még a te szellemi szinteden is. A tartalmi részére nyugodtan írhatsz kommenteket, általában minden valóságot nélkülöző sci-fi novellákat ír a Komócsin.

Remélem tudtam segíteni angyalom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.02.27 08:15

@tarosPifta:

Úúúúúristen, ennyi ökörséget összehordani... :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Pistike... Nem az a baj, hogy nincs sok eszed, kis szürkeállománnyal sokan vagytok a világon (domináns töbségben vagytok), hanem az a baj, hogy ennyi ésszel csak úgy kakilod ki magadból a hülyébbnél hülyébb kommentjeidet. Miért nem hallgatsz, drága gyermekem... :DDDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.02.26 17:09

Ezt nem értem: "de nem tudják elkölteni, mert minden nagyon drága"
Ha drágaság van, akkor hamarabb el lehet költeni, mert sokkal több pénzt lehet kiadni kevesebbért.
Esetleg ha több pénzt kapnának a melósok, akkor sem kellene bajlódni azzal, hogy mire költsék a felesleges pénzüket.
Olyan sz@r lehet ezeknek a népnyúzóknak, segíteni kéne már valahogy.
Tényleg, én szégyellem magam, hogy olyan kevés bérért dolgozom, hogy nem tudják elkölteni a felhalmozott feleslegüket,.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html