A világkereskedelem és a nagy gazdaságok bővülésének szempontjából marginális hírnek tűnt, hogy Kína tavaly egy sor importkorlátozást és vámot vetett ki az ausztrál termékekre, köztük az árpára és a marhahúsra, miután feldühítette Scott Morrison ausztrál miniszterelnök felhívása, hogy nemzetközi vizsgálatot kell indítani a Covid-19 első vuhani kitörése miatt. Az Ausztráliából származó vasérctől való függés azonban azt jelentette, hogy az acélgyártás alapanyaga nem került Peking célkeresztjébe. Most a kínai vasérc iránti kereslet, amely acélműveinek ellátására és gazdasági fellendülésének alátámasztására szolgál, 2011 februárja óta a legmagasabb szintre emelte az iparág irányadó árát.

Ez a legnagyobb kereskedelmi partnerével fennálló feszültségek között lavírozó Ausztrália számára - amely a globális vasércexport több mint 50 százalékát adja - jelentős bevételnövekedést jelent - kezdi elemzését a WSJ.

Az S&P Global Platts szerint a vasérc - a világ egyik legtöbbet forgalmazott árucikke - ára április 20-án tonnánként 187,75 dollárra emelkedett. Az elmúlt egy hónapban 17 százalékkal drágul az árupiaci termék, ezzel meghosszabbítva azt a ralit, amely akkor kezdődött, amikor az árak kevesebb mint egy évvel ezelőtt 100 dollár alatt voltak tonnánként. A vasérc árának emelkedését a kínai acélárak erősödése támasztotta alá, miután Peking tavaly növelte az ösztönző kiadásokat, és az infrastruktúrára összpontosított. A szintén évtizedes csúcson lévő acélárak arra ösztönözték a feldolgozókat, hogy több anyagot állítsanak elő, hogy kielégítsék az olyan iparágak keresletét, mint az építőipar és az autóipar.

"Ez mindenképpen jó hír a bányászok és az ausztrál gazdaság számára" - kommentálta Shane Oliver, az AMP Capital vezető közgazdásza. További nagy kereskedelmi többletet jósolt Ausztráliának, miközben a vasércbányászok több adót fognak fizetni, ami javítani fogja Ausztrália költségvetési hiányát.

Az ausztrálok dörzsölik a tenyerüket

A World Steel Association legfrissebb adatai alapján Kína februárban a becslések szerint 83 millió tonna nyersacélt állított elő, ami 11 százalékkal több mint egy évvel korábban. A márciusi adatokat csütörtökön teszik közzé.

2011-ben, amikor az árak legutóbb ilyen magasak voltak, Kína gyors gazdasági növekedése hiányt okozott a vasérckínálatban, ami arra ösztönözte a bányászokat Ausztráliától Brazíliáig, hogy bővítsék tevékenységüket. A vasérc tonnánként 193 dolláron tetőzött abban az évben februárban. Most viszont, mintha bealudtak volna: hétfőn a brazil Vale bányavállalat az első negyedévre vonatkozó termelési eredménye azt mutatta, hogy elmaradtak a termelési várakozásoktól, ami a vashiánytól való félelmeket erősítette a piacon.

A BHP Group szerdán közölte, hogy éves vasérckibocsátása valószínűleg az előrejelzett tartomány felső határán lesz - 245-255 millió tonna -, amit az ausztráliai Jimblebar bánya rekordtermelése segít. A bányavállalat 4 százalékkal, 188,3 millió tonnára növelte a vasérckitermelést a júniusig tartó pénzügyi év első kilenc hónapjában. A Rio Tinto ezen a héten közölte, hogy az első negyedévi ausztráliai vasércszállításai 7 százalékkal voltak magasabbak, mint 2020 azonos időszakában, mivel a készleteket is kiárusította.

Ausztrália arra számít, hogy a júniusig tartó évben a vasércexportból származó bevételei az erős árak miatt rekordot jelentő 136 milliárd ausztrál dollár, azaz 105 milliárd dollár fölé emelkednek - áll a kormány egy friss jelentésében. Ez felülmúlná a 2020 júniusáig tartó 12 hónapban elért 104 milliárd ausztrál dolláros korábbi csúcsot.

"A vasérc Ausztrália legnagyobb exportcikke, amely túlszárnyalja a szén- és a mezőgazdasági export értékét, az árak folyamatos, a legtöbb elemző várakozását jóval meghaladó szintre való emelkedése további javulást fog eredményezni a bányavállalatok idei profitnövekedésében, ahol a konszenzus szerint már most 70 százalékos profitemelkedés várható ebben a pénzügyi évben" - értékelte a helyzetet Shane Oliver az AMP Capital-tól.

Nem olyan bika az a kínai bika

Sok elemző szerint a vasérc ára hamarosan meginoghat. A Goldman Sachs előrejelzése szerint az ár az idei év negyedik negyedévére tonnánként 110 dollárra, 2022-re pedig tonnánként 100 dollár alá fog esni, ami azt a várakozást tükrözi, hogy Brazília az idei év második felétől kezdve növeli az exportot, és túlkínálatot teremt a nyersanyagból. A rekordárak jellemzően a magas kitermelési költségű, alacsony minőségű bányákat is az üzem újraindítására késztetik.

Ennek ellenére az erős kínai acélkereslet és az acélgyártók széles árrése rövid távon korlátozni fogja az árak esését - véli a Goldman Sachs.

Veszélyben a kínai növekedés

A vasérc magas ára, valamint a kínai belföldi acélárak és a malmok haszonkulcsainak erősödése bizonyos hivatalos aggodalomra adott okot. A pekingi ipari minisztérium április 20-án odáig ment, hogy kijelentette, lépéseket fog tenni a nyersanyagárak stabilizálása érdekében - közölte a Reuters piaci értékelésében.

A minisztérium lépéseket tesz a pánikszerű felvásárlások vagy felhalmozás megakadályozása érdekében, és "határozottan" fellép a piaci monopóliumok és a rosszindulatú spekuláció ellen - mondta Huang Libin, az Ipari és Információs Technológiai Minisztérium szóvivője, anélkül, hogy részletezte volna, milyen beavatkozásra készülnek. 

A múltban a megemelkedett árak idején a hatóságok hajlamosak voltak megdrágítani a pozíciók kereskedelmét, és nem hivatalos meggyőző erővel igyekeztek megnyugtatni a piacokat. Még nem tudni, hogy ez valóban az acéltermelés csökkenését fogja-e eredményezni, vagy a gyártók jelenlegi magas profitja - amely az infrastruktúrára és az építőiparra fordított ösztönző kiadások közepette az erős keresletre épül - győzedelmeskedik.

Gyakorlatilag a politikai döntéshozóknak választaniuk kell: a környezetszennyezés korlátozása érdekében visszafogják az acéltermelést, és elfogadják a gazdasági növekedés visszaesését - egyelőre 20 százalék körüli az ország felpattanása -, amit a magasabb árak miatt visszaeső felhasználás okozna, vagy hagyják, hogy az acéltermelés növekedjen, hogy kielégítse a beruházások igényét.

Összességében, ha a már említett legnagyobb vasérc-kitermelők képesek teljesíteni a kitűzött szállítási célokat, akkor a vasérc piacán az első negyedévben tapasztalt erős keresleti piac az év második felére enyhülhet. De várhatóan ehhez kell az is, hogy Kína visszavegyen az ösztönző intézkedésekből, és a szennyezéssel összefüggő korlátozásokat vezessen be az acéltermelésre, beáldozva ezzel gazdasági növekedésének egy részét. Miközben az Egyesült Államok gazdasága a várakozások szerint 6-7 százalékos gazdasági növekedést - 1984 óta a legnagyobbat - produkálhat az idén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!