Vége a kukorica drágulásának?

Tovább drágult a kukorica a világ árutőzsdéin májusban, míg a búzapiaci árakra inkább a stabilitás volt a jellemző, kisebb változásokkal. Mivel jók a terméskilátások, a folytatásban is stabil, enyhén csökkenő irány várható, de most már a kukoricára is - adta hírül a magro.hu.
Napi.hu, 2016. június 2. csütörtök, 09:48
Fotó: Napi.hu

Az áprilishoz hasonlóan májusban is emelkedtek kukoricaárak a világban. A fronthavi jegyzés Chicagóban (CBOT/CME) 3, Párizsban (MATIF/EURONEXT) 5,5, itthon 8,5 százalékkal lett drágább. Egy év alatt mintegy 10-20 százalékkal lett drágább a termény piactól függően.

Érdekes módon Magyarország jár élen a változásban. Nálunk plusz 24 százalékos a különbség. A "rally" eredményeként itthon 50 ezer forint fölé, Párizsban 170 euró fölé jutott a kukorica tonnánkénti ára, míg Chicagóban megközelítette a 160 dollárt. A Magro.hu fizikai piacán történtek is hasonló irányba mutatnak. Összességében 1,5 százalékkal, 43 959 forintra növekedett a kukorica prompt átlagára májusban.

Némileg váratlan volt ez a globálisan kialakult egységes növekvő trend, így a továbbiakban inkább a stabilizálódás vagy az enyhe csökkenés a valószínűbb. Ebbe azonban az időjárás és a szója árának alakulása még bezavarhat.

A búzapiacok már az új terményt várják, bár nem túl nagy érdeklődéssel. Nincs egységes irány a változásokban sem. A tengerentúlon stabilan, de enyhén negatívan, Európában inkább emelkedéssel, míg nálunk Magyarországon - forgalom nélkül - enyhe mínuszban zárta a múlt hónapot a búza. Ez 43 500 forintot eredményezett az étkezési búzánál és 42 500 forintot a takarmánybúzánál.

Mivel idén is jó termés várható, hiszen a legfrissebb prognózis szerint 722 millió tonnára tehető a globális búzatermés - ami 5 millió tonnával több, mint azt előzetesen gondolták a szakértők - így jelentős drágulásra ezen a piacon sem lehet számítani rövid távon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK