Az elmúlt hetekben visszafogták eladásaikat az amerikai vállalati bennfentesek és egyre többet vásárolnak - írja a Marketwatch. A portál szakírója, Mark Hulbert szerint ez jó jel lehet a piac szempontjából. A Vickers Weekly Insider Report adatai szerint a vállalati bennfentesek eladásainak aránya a vételekhez képest átlagosan 2 és 2,5 között szokott tartózkodni.

Ennek oka, hogy a bennfentesek, a legnagyobb részvényesek, a vállalatok vezető tisztségviselői természetes eladók a piacon a különböző részvényalapú javadalmazási programokon keresztül. A hosszú távú átlag alatti értékek jó jelnek tekinthetők, hiszen arra utalnak, hogy a cégek teljesítményét jól ismerő bennfentesek optimistán tekintenek cégük jövője elé.

 

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

A Vickers adatai szerint múlt héten a bennfentes eladási/vételi arány 1,63-on állt. Ez nem csak abszolút értékében optimizmusra okot adó érték, hanem az elmúlt időszakban tapasztaltakhoz képest is. A múlt hónap elején például a piaci csúcsán az aránya 5,71 volt, márciusban még ennél is magasabban, 6,51-en, ez 2011 áprilisa óta a legmagasabb érték volt.

Az árfolyamok csökkenése mellett az eladási vételi arányban bekövetkezett hatalmas zuhanás arra utal, hogy a bennfentesek legalábbis arra számítanak, hogy az árfolyamok hamarosan magukra találhatnak, ezért nem adnak el, sőt vásárolnak. A jelenlegihez hasonló mértékű optimizmust tavaly novemberben lehetett tapasztalni ebben a befektetői körben, az akkor egy hatalmas emelkedést előzött meg a részvénypiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!