A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete átfogó vizsgálatot indított a Magyarországon is tevékenykedő cseh brókercégnél, a Capital Partnersnél. A felügyelet a jelek szerint meglehetősen veszélyesnek itélheti a brókercég tevékenységét, mivel szokásától eltérően már a vizsgálat megindításáról is tájékoztatta a befektetőket, ezt eddig jellemzően nem tette a szervezet.

A PSZÁF felhívja a befektetők figyelmét, hogy a cég ügynökhálózata a jelenlegi és lehetséges ügyfelek számára átláthatatlan közvetítői rendszerként működik. A felügyelet figsyelmeztetése szerint a Capital Partners a.s. befektetési szolgáltató magyar ügyfelei esetében szerződések szerint a cseh jogrend az irányadó, és a prágai bíróság illetékességét kötötték ki.

Az ügynökhálózat kifejezetten magas - a jellemző piaci átlag többszörösének megfelelő - megbízási díjjal dolgozik. Az ügynökök jutalékot a Capital Partners a.s.-től a forgalom alapján kapnak, ezért alapvető érdekük az ügyfelek ügyletelésre való rábeszélése, függetlenül attól, hogy a kérdéses ügyletek valóban az ügyfél érdekeit szolgálják-e.


Az eljárás során olyan információk jutottak a felügyelet tudomására, amelyek arra engednek következtetni: egyes ügyfelek olyan értékpapírok vásárlására kaptak tanácsot, amelyek piaci helyzete alapján nem volt esély az árfolyam-növekedésre. Ügynökeik bizonyosan várható eseményként állították be ugyanakkor az értékpapírok árfolyamváltozását, ezzel ügyletkötésre ösztönözve az ügyfeleket, s nem tájékoztatva őket az ármozgási előrejelzés esetlegességéről. A vizsgálat eredményeiről a Felügyelet tájékoztatni fogja a nyilvánosságot - tájékoztat a szervezet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!