Végre van ok a bizakodásra

Több fontos ellenállási szintet léptek át a pesti tőzsdén a vezető papírok és a BUX index is. 2007 közepe óta ez az első alkalom, hogy biztatóak a középtávú kilátások.
NAPI Online, 2008. május 7. szerda, 08:19
Fotó:

A hosszú hétvége után pozitívan indult a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A tengerentúli esés és a nyugat-európai korrekció ellenére hétfőn és kedden is emelkedni tudott a BUX, ráadásul fontos szinteket lépett át az árfolyam.
Az április végi kitörés után pár napig fontos támasz felett oldalazott az index, majd a hét elején újra emelkedésbe lendült az árfolyam. Az első fontos szintet 22 400 pont áttörésével hagyta maga mögött, amely jelenleg már támaszt nyújt a kurzus számára. A nemzetközi indexek lefele mutató mozgásából következően a hazai piacon is elindulhat a negatív korrekció a következő napokban. Az esésben az előbb említett - 22 400 pontos - támaszt érdemes figyelni, és amennyiben a szint nem sérül, akkor javasolt a vételi pozíciók nyitása. Többhetes időtávban pozitív a kép, és az elmúlt hetekben kialakult emelkedő trend folytatása valószínű.
Kitöréssel indította a hetet az OTP, a grafikonon látható szűkülő formációból rugaszkodott el felfelé az árfolyam. A hétfői egyértelmű vételi nap után a tegnapi kereskedés második felében már csökkent az érdeklődés a papír iránt, a kitörés tehát nem nyert egyértelmű megerősítést. A papír technikai képe azonban pozitív, az esést a vételi pozíciók nyitására javasolt felhasználni. Az MACD indikátor pozitív jelzése is erősíti a képet. A stop-loss megbízásokat 7000 és 6800 forint környékére javasolt tenni.
A blue chipek közül a Richter könyvelhette el tegnap a legjobb teljesítményt, a két héttel ezelőtti fordulat óta egyre erőteljesebben emelkedik az árfolyam. A meglévő pozíciók tartása javasolt, a korrekciókban újabb vételek nyithatók. A hét második felében kisebb esés valószínű, utána azonban tovább folytatódhat a trend, a következő ellenállás 36 000 forintnál húzódik.
A Mol piacán még tart az emelkedő trend, jelenleg azonban kicsi az érdeklődés a papír iránt, egy szűkülő alakzatban konszolidálódik az árfolyam. Az oldalazásból hamarosan kitörés valószínű felfelé, pozíciónyitáskor azonban érdemes figyelembe venni a közeli 24 500 forintos ellenállást.
A 800 forintos mélypont óta több ellenállást is áttört az MTelekom, közeledik a 890 forintos szinthez, amely könnyen megfoghatja a jelenleg stabilnak mutatkozó trendet. Pozíciózárás javasolt, ha az ellenállásról visszapattan az árfolyam.
A kisebb papírok közül a Rába piacán fordultak elő nagyobb mozgások az elmúlt hetekben. A kitörést követően az árfolyam nem tudta leküzdeni az 1900 forintos ellenállást, és a szint megérintése után gyorsan visszazuhant az 1750 forintos támaszra. Rendkívül volatilis jelenleg a papír, amennyiben a támasz elesik, további látványos zuhanás következhet. Amíg a részvény mozgása nem stabilizálódik, nem javasolt pozíciót nyitni.
2007 közepe, vagyis az eső trend kezdete óta most van az első alkalom, amely bizakodásra adhat okot a középtávú kilátásokat illetően. A trendvonal aljánál táncol a piac, amit egy kis lökéssel át is törhet, és középtávon is emelkedésbe rendeződhetnek az árfolyamok. Erről azonban talán még korai beszélni, jelenleg meg kell elégedni azzal is, ha az elmúlt napok rövid távú kitörései után elért szinteken sikerül megkapaszkodni.

(Sem az elemző, sem a Bridge Wealth Management Zrt. nem rendelkezik pozícióval a cikkben említett pénzügyi eszközökben.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK