Vegyes képet mutatott az OTP harmadik negyedévi gyorsjelentése, a vártnál jobb főszám ugyanis egyszeri tételnek volt köszönhető. Eközben jelentősen emelkedett a rossz hitelek aránya és az ezzel összefüggő céltartalékképzés - írja a cég gyorsjelentését követő kommentárjában a Buda-Cash Brókerház.


A céltartalékképzés tekintetében az ukrán leánycégnél a vártnál is nagyobb problémák jelentkeztek. Ugyanakkor pozitívum a szigorú költséghatékonyság és a viszonylag stabil kamatmarzs, kamatbevétel. Fontos, hogy a hazai anyabank számai kedvezően alakultak, és, ha a jövőben folytatódik a portfólióminőség stabilizálódása, az komoly támaszt jelenthet a csoport egészének eredményességét és tőkehelyzetét tekintve - emelik ki jelentésében a brókercég.


A fő bizonytalansági tényező továbbra is Ukrajna, az ottani portfólióromlás és a hitelkockázati költségek megugrása terheli leginkább a jelenlegi eredményt és a jövőbeli kilátásokat is. Emellett a többi külföldi leánybank gazdálkodása is hasonló kockázatokat rejt, ha kisebb mértékben is. Ezen folyamatok kiszámíthatatlanságát jól mutatja, hogy maga a menedzsment sem veszi biztosra a 150 milliárdos év végi eredménycél elérését, noha ehhez egy meglehetősen gyenge utolsó negyedév is elég lenne.


Ugyanakkor az is látszik, hogy a jó üzemi eredmény bőséges fedezetet nyújt a hitelezési veszteségekre. A bevételek stabilak és költségoldalon is komoly eredményeket tud felmutatni az OTP. A bankcsoport tőkehelyzete továbbra is kiemelkedő, a fizetőképességi mutató 16,9 százalék a minimálisan előírt 8 százalék helyett, és nagyon komoly likviditási tartalékkal rendelkezik a bankcsoport.


Hosszabb távon komoly probléma a lanyha hitelezési aktivitás, amelyre jellemző, hogy az OTP nem használta ki teljes egészében a tavasszal az állam által rendelkezésére bocsátott forrásokat. A hitelfeltételek jelentősen szigorodtak, ami persze az egész bankszektorra jellemző, és a hitelkereslet is gyengébb a gazdasági válság miatt. Az alacsonyabb hitelezési volumenhez hosszabb távon természetesen alacsonyabb eredményszint párosul, így az eredménynövekedés záloga - az alacsonyabb céltartalékképzés mellett - a hitelezés élénkülése lehetne. Amennyiben a makrogazdasági folyamatok lassú javulása folytatódik, akkor reális esély van arra, hogy a jövő évben bekövetkezzen egy pozitív irányváltás, ha nem is drámai mértékben.


A Buda-Cash szerint mérsékelten csökkenő értékvesztés és a hitelezés valamelyes élénkülését feltételezve jövőre 187 milliárd forint körüli nettó profitot érhet el az OTP. (Az idei év már kevésbé lényeges, a 150 milliárdos hivatalos eredménycéltól valószínűleg nem lesz érdemi eltérés.)


Ehhez képest az OTP árazása történelmi és regionális viszonylatban relatíve alacsony: a P/E a jövő évi várható eredménnyel számolva 8,3, amely jócskán elmarad a korábbi 12-13-as értékelési csúcsoktól, a 16-17 körüli regionális szektorátlaghoz képest pedig még inkább alacsony.


A gyorsjelentés megítélése inkább negatív volt és az általános piaci hangulat is ingatag. Ezért rövid távon fokozott kockázatok övezik az árfolyam alakulását. Alapvetően azonban a látható problémák ellenére nem tekinthető rossznak az OTP fundamentális teljesítménye és a nemzetközi gazdasági kilátások is inkább pozitívak, mint negatívak. Mindezek alapján a brókercég ajánlásai változatlanok, elsősorban a hosszú távú befektetőknek javasolják a részvény vásárlását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!