A Masterplast-csoport 1,2 millió euró veszteséget szenvedett el 2012. első három hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 790 ezer eurós veszteséggel. A konszolidált üzleti tevékenység vesztesége 522 ezer euró volt, ami egy kicsivel kevesebb mint egy évvel korábban. A pénzügyi tételeknél viszont jelentős romlás mutatkozott elsősorban a szerb dinár gyengülése miatt. Szerbiában euró-alapú beruházási hitele van a társaságnak, ami önmagában 507 ezer eurós mínuszt hozott, igaz ennek jelentős része 408 ezer euró nem realizált árfolyamveszteség.

Ugyanakkor a Masterplast 14,9 millió euró árbevételt ért el az év első három hónapjában, ami 14 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának forgalmát. A társaság a bitumenes hullámlemez és zsindely-fedések termékcsoport kivételével minden fő termékcsoportjában növekedést tudott felmutatni. Kiemelkedő teljesítményt a felújításokhoz kapcsolódó homlokzati hőszigetelő rendszer és elemeinél értek el, amelyek forgalma 28 százalékkal nőtt.

Az árbevétel növekedését annak ellenére sikerült a társaságnak elérni, hogy az építőipari termékek piacán még mindig további visszaesés, stagnálás volt tapasztalható. Viszont az épület és a lakás felújítások piaca egyes országokban további élénkülést mutatott. A gyorsjelentésben ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az első negyedév a legkisebb árbevételű három hónapja a társaságnak, és ezért az egész éves tendenciák jelentősen eltérhetnek az első negyedév trendjétől.

A veszteség növekedésében ugyanakkor a pénzügyi tételek mellett szerpet játszott, hogy a bruttó árrés csökkent. AEnnek hátterében egyrészt az értékesítési stratégia váltás áll - piacszerzés Romániában -,  valamint az emelkedő üzemanyagköltségek és a kieső tavalyi egyszeri - stratégiai készletértékesítés - tétel hatása . A konszolidált EBITDA 17 ezer
euró lett, ami 6 ezer euróval magasabb a bázis időszakáénál. Ez a gyorsjelentés szerint figyelembe véve a szezonális hatást is
kifejezetten jó eredmény.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!