Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken ismertetett első becslése szerint a hazai össztermék 2,4 százalékkal nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Ez azonban jóval elmarad az elmúlt hat hónap 4,4 százalékos átlagához képest - jegyzi meg a MarketWatch. Elemzők 2,5 százalékot vártak. Az adat felerősítette a lassú amerikai gazdasági növekedés miatti aggodalmakat.

A Stoxx Europe 600 index 0,4 százalékot esett, de még így is 4,9 százalékos havi nyereséget mutat.

A nyugat-európai vezető indexek közül a londoni FTSE-100 index 1,05 százalékos veszteséggel 5258 pontra esett a pénteki zárásra.


A frankfurti DAX-30 index 0,22 százalékos nyereséggel 6148 pontra húzta fel magát köszönhetően az Adidas 2,1 százalékos árfolyamemelkedésének. A DAX egyébként 3 százalékos nyereséget ért el júliusban.


A párizsi CAC-40 index pedig 0,24 százalékos veszteséggel 3643 ponton fejezte be a kereskedést a hét utolsó napján, de még ezzel együtt is 5,8 százalékos emelkedéssel zárta a júliust.

Számos francia cég közölte pénteken második negyedéves eredményeit. Az Alcatel-Lucent telekommunikációs eszközöket gyártó vállalat részvényei 11 százalékkal ugrottak meg. Bár a cég az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képesti 14 millió eurós nyereségéhez képest most 184 millió eurós veszteségről jelentett, de megerősítette az éves profitvárakozásait, mondván a telekommunikációs eszközök iránti kereslet élénkül.


Pénteken jelentett az Airbus repülőgépeket is gyártó EADS is. Bár a nyugat-európai repülési és űripari konzorcium profitja 61 százalékkal esett az idei második negyedévben tavalyhoz képest, mégis a rendelésállományának, bevételének és profitabilitásának javulását erősítette meg, amelynek hatására 3,4 százalékkal drágultak a részvényei.


A Total 0,9 százalékkal emelkedett, miután 43 százalékos profitról jelentett, amelyet az emelkedő olajáraknak, a növekvő kitermelésnek és a finomítás fellendülésének köszönhetett.


A BP árfolyama viszont ezzel szemben 1,8 százalékot esett a mexikói-öbölbeli katasztrófa következményei miatti aggodalmak okán.


A nemzeti benchmarkok közül a spanyol Ibex 35 index 1,5 százalékot esett, miután a Banco Santander részvényei 2,8 százalékot zuhantak.


A görög ASE Composite index 1,6 százalékos mínusszal zárta a hét utolsó kereskedési napját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!