Optimista hangulatban indult a kereskedés Európában, miután az olasz feszültségek oldódni látszottak. A jókedv a tengerentúli nyitásig tartott, a vártnál rosszabb amerikai lakáspiaci adat hatására ugyanis alábbhagyott a vételi kedv. A legerősebbnek a német index mutatkozott a nagyok közül, a DAX ugyanis 0,2 százalékos pluszt a nap végére is megtartott, így 7478 ponton zárt az index. A DAX-on belül jól teljesítette a Daimler, amelyről az a hír kering, hogy Romániában újabb gyárat épít, így a 38 euró körüli támaszról fordult az árfolyam, és 1,8 százalékkal 39,5-re emelkedett a Mercedes gépkocsikat gyártó cég értéke. Történelmi mélypontra ütötték viszont a Commerzbank árfolyamát, mely a pénteki 2 százalék feletti esést követően 4,5 százalékot zuhant az árfolyama. A gond a sorozatos tőkeemelésekkel van, illetve a bank vezetése újabb veszteséges negyedévre hívta fel a figyelmet. Az 1,09 eurós záró ár a 2007-es csúcshoz képest  már mintegy 96 százalékos mínuszt jelent. Egész napos sztrájkot tartott hétfőn a Lufthansa munkavállalóit képviselő Verdi, miután továbbra sincs egyezség a béreket illetően. A sztrájk mintegy 1700 járatot érinthetett, ennek ellenére a légitársaság részvénye a harmadik legjobban szereplő papír volt a DAX-on belül. A Lufthansa árfolyama 1,4 százalékkal 1411 euróra nőtt. A Baader Bank elemzői tartásról vételre módosították az SAP részvényeire az ajánlásukat. A 65 eurós célárfolyam mellett most 57,11 eurón zárt a részvény, amely így 1,3 százalékot esett hétfőn.

A GDF Suez jelentős létszámleépítést jelentett be. A követlkező 3 évben mintegy 4000 munkavállalótól akar megválni a cég és 2015-ig 4,5 milliárd eurót megtakarítani. A hírre közel 1 százalékot drágult a részvény árfolyama.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!