Hétfői nyilatkozatában az igen pesszimista, a válságot előre megjósoló közgazdász professzor úgy véli, a recesszió az egyre bizakodóbb vélemények ellenére kitart az év végéig - írja a Reuters.

Roubini a nyersanyagok terén - a legtöbb árupiaci elemzővel szemben - a gazdasággal lépést tartó árfolyammozgásra számít, azaz az év végéig visszaesés majd jövőre a gazdasági helyzet javulásával gyorsuló tempóban jöhet a lépcsőzetes árfolyamemelkedés - mondta Ausztráliában a Diggers and Dealers bányászati konferencián tartott előadásában.

Ennek ellenére felhívta a figyelmet egy esetleges második korrekciós hullámra. A kínai raktárkészletek ugyanis szerinte olyan ütemben bővültek, hogy gyakorlatilag saját termelőkapacitásukhoz képest túlvásárolták magukat. A második félévben lassítaniuk kell majd a tempón, így többek közt ennek következtében nagy a valószínűsége egy visszafgott korrekciónak.

Roubini véleményét látszik alátámasztani az a tény, hogy Kína az első félév során a tavalyi azonos időszakhoz képest 160 százalékkal növelte rézimportját, míg az alumínium esetében ez az arány megtizenhatszorozódott. A kínai vásárlási roham segítette a réz londoni jegyzésének év elejétől számított 80 százalékos felívelését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!