Az OTP-részvények 4840 forintos pénteki záróárfolyama azt jelentheti, hogy az egész tavaly március óta tartó emelkedő trendnek vége, ami újabb eséseket vetít előre.

A technikai elemzés alapja, hogy egy trend mindaddig érvényben van, amíg az ellenkezőjéről nem ad bizonyosságot a piac. Az emelkedő trendet viszont magasabbb csúcsok és magasabb mélypontok sora jelzi a grafikonon. De mi számít konzervatív szemmel csúcsnak és mélypontnak? Az egyik, hogy onnan legalább 10-15 százalékos korrekciónak kell következni, illetve ha mélypontról beszélünk, legalább 10-15 százalékos emelkedés kell hogy kövesse. Ezen felül az árfolyamnak az ellenkező irányban legalább 3 napig a csúcs, vagy a mélypont napján bejárt ársávon kívül kell maradnia.

Az OTP tavaly március közepe óta, az 1250 forint körüli szintektől tartó emelkedése során talán egyszer, július környékén lehetett felfedezni annak jeleit, hogy a trend megfordult, azonban akkor szigorúan a záróárakra koncentrálva nem teljesült az alacsonyabb csúcsok és mélypontok sora.

Most viszont igen. Ráadásul az árfolyam már a harmadik emelkedő trendvonalát is letörte (még 6200 forint környékén), ami az ún. legyezőszabály szerint erős jelzés a trendfordulóra.

Ha formációt keresünk a grafikonon, akkor egy lapos aljú szélesedő alakzatot látunk, egy fordított derékszögű háromszöget, melynek alját az 5000 forint körüli őszi és a februári mélypont jelöli ki. Ezekről a szakirodalom úgy tartja, hogy az esetek döntő többségében lefelé törnek. A letörés pénteken az 5270 forintos szint elesésével megtörént (azért itt, mert a lapos alj enyhén emelkedett), ennek a szintnek elvileg elképzelhető egy visszatesztje (azaz az árfolyam pár napon, héten belül visszanéz erre a szintre, ideális esetben alacsonyabb forgalomban), azonban ez nem feltétlenül szükséges. Az alakzatból számolt célár az alakzat magassága, ami nagyjából 2200-2400 forint amiből célárként a 2800-3000 forintos szintek adódnak.

Közben természetesen vannak támasz szintek, méghozzá 4200 és 3800 forint magasságában. Rövidebb távon az OTP részvényeinek árfolyama egy eső trendcsatornában van, amelynek alját a pénteki mélyponton tesztelte is. Az RSI oszcillátor bár a túladott tartományban tartózkodik, csökkenő trendvonalát nem törte, így a középtávú trendfordulóra nem érkezett jelzés.

A bankpapír árfolyamára adott pesszimista előrejelzést a következő esetekben kellene felülvizsgálni:

1. A rövid távú trendcsatornából való kitörés, ami jelenleg 5500 forint feletti záróárakat jelentene.

2. Legalább 3 százalékkal az 5270 forintos szint feletti zárás és a szint megtartása három napig.

Amíg ez nem teljesül, addig semmi ok nincs arra, hogy bárki feltételezze, jó dolog OTP-részvényekben ülni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!