A blue chipek indexe a BET napközben a 10 százalékos mínuszt is megközelítette, miközben több részvény ára a napon belül megengedett 15 százalékos maximumig zuhant. Közel 97 millió lejes (23 millió euró) forgalom mellett az irányadó mutató a BET-C 15 havi negatív csúcsot döntve 2759 pontig gyengült, ami 7,4 százalékos veszteséget takar a pénteki záróértékhez képest.

Az öt befektetési alap (SIF) és a kárpótlási alap (Fondul Proprietatea FP) közös mutatója a BET-FI 8,7 százalékos mínuszban zárt, de közel 9 százalékos veszteséget mutatott az energetikai szektor vállalatait összesítő index a BET-NG is. A csekély likviditás és a befektetők alacsony száma felerősítik a pánikhangulat okozta kilengéseket - vélekednek a helyi elemzők akik úgy vélik, hogy bár a román papírok sok esetben alulértékeltek, ezek látványos felértékelődésére rövidtávon nem lehet számítani.

A likviditás jelentős részét ma is az FP papírok adták, a ma elszenvedett 5,24 százalékos veszteség azonban rekordmélyre, 0,4501 lejes szintre húzta az árfolyamot. A BVB saját részvényeinek ára 15 százalékkal 28,060 szintre esett, 12 százalékot zuhant a Banca Transilvania (TLV), közel 14 százalékot a Transelectrica (TEL) és 8 százalékot az OMV Petrom (SNP) papírok értéke is.
Az év eleje óta a román részvények 14,5 százalékos veszteséget halmoztak fel, a blue chipek 11 százalékos mínuszban állnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!