A nyári uborkaszezon fékező hatása folytán a Financial Times által megkérdezett elemzők azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a határidő teljesítése érdekében az amerikai pénzügyminisztérium a piacra csepegtetés helyett másodlagos kibocsátás (SPO) során egyben kínálja fel a maradék 17 százaléknyi csomagot. Az eddigi gyakorlat szerint a napi átlagforgalomhoz arányosítva csak kis mennyiségeket vittek be az ajánlati könyvbe, hogy ezzel se gyakoroljanak nyomást az árfolyamra (és egyben kedvező hangulat esetén a költségvetés is tetemesebb profitra tegyen szert).

A hivatalos adatok szerint augusztus végéig a teljes 7,7 milliárd részvényes pakettnek kevesebb mint a felét tudta értékesíteni a pénzügyminisztérium, ráadásul a naponta eladott papírok száma is élesen visszaesett az idő előrehaladtával.

Washingtonnak mindazonáltal már csak csütörtökig van lehetősége az eladásra beütemezett 1,5 milliárd darabnyi Citi-papír értékesítésére, mivel utána a harmadik negyedéves jelentés közzétételéig bennfentesként törvényileg tilos számára az eladás.

Ettől függetlenül a decemberi határidőről való lecsúszás pénzügyileg nem érintené túl érzékenyen a kormányzatot, hiszen ezidáig a 2 milliárd dollárt is meghaladja a Citi kimentéséért kapott pakett részértékesítéseiből befolyt nyereség - a bankpapír árfolyama az év eleje óta 18 százalékkal került feljebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!