A legtöbb európai részvény esett, miután a múlt héten a Stoxx Europe 600 indexe hathavi csúcsot ért el. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,4 százalékos eséssel 5850 ponton, a frankfurti DAX-30 0,1 százalékos gyengüléssel 6751 ponton, a párizsi CAC-40 0,1 százalékos veszteséggel 3914 ponton zárta hétfői kereskedést.

A Fed múlt héten bejelentett mennyiségi könnyítését követő erős rally után a mostani visszaesést egy lélegzetvételnyi szünetnek titulálták elemzők. Mivel a héten nem várható sok piacmozgató esemény, ezért szakértők enyhe profitkivételt valószínűsítenek a „túlvásárolt" részvénypiacokról.


A Commerzbank az elmúlt nyolc hónap legnagyobb, 5,2 százalékos esését produkálta, miután harmadik negyedéves nyeresége az elemzői várakozásokhoz képest csalódást keltő volt. A brit befektetési vállalat, a Gartmore Group 15 százalékot zuhant Roger Guy fund manager nyugdíjba vonulásának hírére.

A legnagyobb ír jelzáloghitelező, a Life & Permanent Plc. 16 százalékot vesztett értékéből, miután befektetők egyre nagyobb kockázatát látják a jelzálogok értékvesztésének és annak, hogy a kormány pénzügyi mentőövre szorul. A Bank of Ireland 5,7 százalékot esett.


A görög ASE index viszont 1,3 százalékkal emelkedett Georgiosz Papandreu miniszterelnök a helyi választásokon elért kezdeti sikerének hírére. A görög részvények emelkedését a National Bank of Greece 3,5 százalékos drágulása húzta.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!