Veszteséggel zárt Nyugat-Európa

Csökkenő indexekkel zártak kedden a vezető nyugat-európai értéktőzsdék.
MTI-Eco, 2016. február 9. kedd, 18:26
Fotó: Reuters

A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,0 százalékkal, a frankfurti DAX-30 1,11 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 1,69 százalékkal csökkent.

A páneurópai FTSEurofirst 300 index 1,40 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 1,50 százalékkal ment le.

Az esést kedden is a bankpapírok vezették, a STOXX Europe 600 bankindex 4,6 százalékkal csökkent. A piacokon aggódnak a bankok nyereségessége és tőkeereje miatt egy olyan környezetben, ahol a jegybankok monetáris stimuláló politikája már nem profitábilis szintre szűkíti le a kamatréseket. Attól is tartanak, hogy az alacsony olaj- és nyersanyagárak miatt vállalatok és országok nem tudnak megfelelni törlesztési kötelezettségeiknek.

A romló globális növekedési kilátások, a kínai gazdaság gyengélkedése, a szélsőségesen ingadozva lefelé tartó olajárak is folyamatosan nyomják a piacot. A német központi bank elnöke, Jens Weidmann igyekezett lecsillapítani a kedélyeket. Egy német-francia jegybanki konferencián kedden elismerte ugyan, hogy az utóbbi hetekben a Kína körüli bizonytalanság és az olajpiac gyengélkedése miatt borúsabbá váltak a gazdasági kilátások, de óvott attól, hogy a piacok mindent feketére fessenek és túlreagálják a kínai gazdaság lelassulását.

Hétfőn gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai piacok. Az FTSE-100 0,87 százalékkal, a DAX-30 1,38 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,20 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK