Az Amerikai Egyéni Befektetők Szövetségének ma reggel megjelent elemzése szerint 48 százalék fölé ugrott a további árfolyam-emelkedést váró befektetők aránya tagjaik között. A hetente elkészített felmérésben a szövetség több ezer tagjának arra az egyszerű kérdésre kell válaszolnia, a következő hat hónapban a részvényárfolyamok emelkedését, csökkenését, vagy stagnálását várják az amerikai tőzsdéken (bullish, bearish, neutral az eredeti kategória).

A frissen közölt eredmények szerint az elmúlt heti áremelkedés nagy vérengzést rendezett a pesszimisták között. A pesszimista befektetők aránya 11 százalékkal zuhant, az optimistáké viszont 10,2 százalékkal emelkedett, s elérte a 48 százalékot. Akár örülhetnénk is annak, hogy a kilátások tekintetében mindenki vidámnak tűnik, ez a mutató azonban sajnos kontra-indikátorként szokott működni. Tapasztalatok alapján amennyiben túlságosan megnő az egy irányba történő elmozdulásban hívők száma, akkor a piac rendszerint a másik irányba mozdul el. Azaz amikor már mindenki optimista, akkor ki fog tovább vásárolni, hiszen aki hisz az emelkedésben, az már nyilván megtette.

Idén egyébként összesen kétszer emelkedett 45 százalék fölé az optimisták száma a befektetők között az index szerint. Az egyik ilyen hét január első hete volt, utána két hónapos mélyrepülés következett a tengerentúli tőzsdén. A másik ilyen időszak június első hetére esett, ugyanakkorra, amikor a korábbi emelkedés korrekciója is megindult.

Az optimisták arányának átlaga egyébként 37-38 százalék körül szokott lenni, a mostani adat így valóban szélsőséges derűlátást sugároz. Az egyetlen  bíztató jel a piac szempontjából, hogy a pesszimisták tábora is az átlag felett áll, igaz, csak egy százalékponttal.

Az optimizmus eluralkodására már néhány napja figyelmeztetett egy másik befektetői hangulatot mérő szakértő is, a Hulbert Financial Digest, amely közel 200 tőkepiaci hírlevélíró mintaportfoliójából készíti el indexét. Itt jellemzően azt vizsgálják, mekkora részvénykitettséget javasolnak a szakértők. Ez alapján néhány napja azt a megállapítást tette A HFD, hogy január elején volt utoljára ekkora a szakértők részvénypiaci optimizmusa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!