Jelentős fordulat történt a piacon az előző héthez képest, amikor is még abban reménykedhettünk, hogy egy sikeres kitörést követően a piac sokadik nekifutásra, de ki tudja verekedni magát a veszélyzónából, amellyel elhárult volna a kockázata - legalábbis egy ideig - annak, hogy új lokális mélypontot üssön. A felvetett kérdésünk, és aggodalmunk ezzel kapcsolatban az volt, képes-e a piac továbbra is erőt mutatni úgy, hogy folyamatosan a várakozásoknál rosszabb makroadatok és hírek áramlanak a piacra. A választ megkaptuk, nem - írja hétvégi részvénypiaci kitekintőjében a Raiffeisen .


A héten nem csak a makroadatok, különösen a lakáspiaci adatok mutattak sötét képet, de a FED is immáron hivatalosan rontotta várakozásait a közeljövővel kapcsolatban. Az egyszeri stimulus hatások kifutásával kifulladni látszik a gazdasági javulás, amely pedig jelentősen növeli a veszélyét annak, hogy mind a második féléves GDP előrejelzések és ezzel párhuzamosan a vállalati eredmény előrejelzések nem fogják tudni hozni a várakozásokat. Ez nem azt jelenti, hogy újra recesszióba süllyednek a vezető gazdaságok, mindössze azt, hogy a javulás mértéke jelentősen elmaradhat a korábbi várakozásoknál, ha egyáltalán lesz bővülés. Erre reagál a piac. A jövő hét lesz a következő hónap legfontosabb hete makroadatok tekintetében, élén a pénteki átfogó munkaerőpiaci adatsorral.


A mögöttünk álló hét piaci mozgását tekintve (az S&P a kritikus 1100 pontos szint alá csökkent, eltűntetve a korábbi emelkedést, majd ez megerősítésre is került) ismét tesztelésre kerülhetnek a korábbi lokális mélypontok (S&P 1040), és ha ez megtörténik a fő kérdés az, kitartanak-e harmadszorra is. Minél többször futunk neki, annál nagyobb az esélye az átesésnek. A korábbi kitörésre nyitott pozíciókat mindenképpen zárni kellett a Raiffeisen stratégái szerint, a játéktér ugyanis ismét lefelé nyílt meg.


A hazai piacon az OTP egy gyenge próbálkozást tett arra, hogy az 5300 körüli fontos

ellenállásokon átlendüljön, a külső környezet miatt azonban erre nem volt esélye. Így maradt a korábbi kereskedési sávjában és bár 4800-on lehet némi támasz a sáv alja továbbra is 4400 környékén van. A kinti mélypontok tesztelésével akár ez a szint is tesztelésre kerülhet. A legutóbb kiszivárgott információk alapján a banki különadó alapja a 2009-es mérlegfőösszeg lehet. Pozitív, hogy megerősített hírek szerint nem három csak két évig lesz elvileg érvényben az intézkedés. Az OTP nem konszolidált mérlegfőösszegének és az OTP Jelzálogbank mérlegfőösszegének összegét figyelembe véve az OTP-re jutó extra adó mértéke 34-43mrd forint lehet, míg a többi kisebb hazai csoporttag további 2-3 milliárd forintot adhat hozzá az összeghez. Figyelembe véve azt a korábban kiszivárgott hírt hogy a bankok részvállalása 120 milliárd forint körül lehet. A számok alapvetően a piaci várakozásoknak inkább az alsó szélén vannak. Hiába azonban a relatíve jó hírek, nem várnak a Raiffeisen elemzői érdemi támogató hatást jelenleg ettől.


A Mol a héten sikertelenül támadta a 19 000 környéki ellenállásait, ilyen környezetben azonban nem sok esélye van az ezen való áthaladásra. Miután azonban már napok óta nem sikerül ez, hamar jöhet a profit realizálás és esés, érdemes lehet tát a pozíciót csökkenteni. Elvileg 17 000-ig is visszaeshet ugyanis a részvény.


A Richterben jó példát láthattunk mi történhet egy sikertelen kitörési kísérlet után, amelyben a héten már „agresszívebb" pozíció csökkentés volt a várakozásoknak megfelelően. Elvileg a 42 000 környéki szinteknek azonban ki kéne tartaniuk egy ideig, egy időre ezen szintek környéken konszolidálódhat a papír. Ez azonban nem elegendő még vételi ajánláshoz jelen környezetben.


Az MTelekomban továbbra sincs érdemi változás, a kereskedési sávja továbbra is 625-675 (inkább 650) egyelőre eltávolodott a 625-től, de nem néz ki jól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!