Világbank: térjünk vissza az aranyhoz!

Robert Zoellick, a Világbank elnöke szerint a világ vezető gazdaságainak meg kéne fontolniuk egy módosított aranystandard-rendszerhez való visszatérést.
NAPI, 2010. november 8. hétfő, 09:36
Fotó:

A jelenleg utralkodó Bretton Woods II-nek nevezett, a lebegő árfolyamok rendszerének felülvizsgálatára lenne szükség és vissza kéne térni az arany árához kötött fix, a Bretton Woods-nak nevezett, 1970-es évek elején elvetett rendszerhez - írja a Világbank elnöke a Financial Times hasábjain.

Zoellick egy olyan árfolyamrendszert képzel el, ami tartalmazza a dollárt, az eurót, a jent, a brit fontot és a jüant, de meg kéne fontolni az arany bevételét is, ami referenciapontként szolgálna az inflációs várakozásokat és a jövőbeni devizaárfolyamokat illetően.

A dollár egyre inkább elveszíti vezető pozícióját a megerősödő ázsiai gazdaságok miatt, ezért egy semleges irányadó eszközre lenne szükség. Az arany megfelelő lenne erre a szerepre - vélik egyes elemzők.

A nemesfém árfolyama új csúcsot döntött, 1398,35 dollárt kértek el hétfő reggel egy unciájáért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK