Reggel a devizapiacon még alapvetően ezzel ellentétes, pozitív hangulat uralkodott, miután a Federal Reserve elnöke előző este a kamatszint alacsonyan tartását üzente a piacoknak.

Ez megnyugtatólag hathatott a befektetőkre, akik között az utóbbi napokban elterjedt az az aggodalom, hogy hamarosan beindulhat a kamatemelési ciklus, ami mindenképpen a likviditás szűkülését hozná maga után. Ezen kívül Japánban egy 81 milliárd dolláros új gazdaságélénkítő csomagról döntöttek, ami ugyancsak kedvező hír volt.

A délelőtti órákban azonban alapvetően megváltozott a hangulat - mondta el Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának vezetője. Kezdődött mindez a Dubajjal kapcsolatos értesülésekkel, amelyek szerint az ország első számú állami vállalata, a Dubai World holding 26 milliárd dollárnyi adóssága átütemezését kéri. Az emirátus pénzügyminisztere, Abdulrahman Al Saleh szerint mintegy 6 hónapra lesz szükség a teljes átstrukturáláshoz. Ráadásul a Morgan Stanley szerint további dubaji cégek kerülhetnek nagy bajba, így az adósság átstrukturálás akár közel 50 milliárd dollárt is érinthet.

Ezután egy hitelminősítő következett; a Moody's szerint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság adósságbesorolása próbára teheti az Aaa minősítés határait, mivel a két ország államháztartási egyenlege folyamatosan romlik. Csatlakozott ehhez a Fitch Ratings, amely Görögország hosszútávú devizaadósságára vonatkozó besorolását A-mínuszról BBB-pluszra rontotta.

A világvége hangulathoz egy bankos hír is hozzájárult: a Royal Bank of Scotlandnál az összességében mintegy 1,5 milliárd fontos jutalmak ügye miatt az igazgatósági testület is veszélybe került.

A németektől is csapnivaló adat érkezett: a legnagyobb európai gazdaság ipari termelése 1,8 százalékkal csökkent októberben havi bázison, ami váratlan visszaesést jelent a felülvizsgált szeptemberi 3,1 százalékos növekedéshez képest. A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett szakértők átlagosan 1,0 százalékos szezonálisan kiigazított növekedést vártak októberre.

Délután fél három körül az euró jegyzése 273 forint fölött, napi csúcson járt, a dollárért 184,60, a svájci frankért pedig 180,60 forintot kértek. A kockázati hajlam gyengülésének jeleként a dollár 1,48 alá erősödött az euróval szemben. Kolba Miklós szerint természetes, de túlzott reakciót mutat a piac; az üzletkötő úgy véli, ahogyan a Dubajjal kapcsolatos pánik is lecsengett 1-2 nap alatt, úgy a mostani időszakon is hamar túllehetnek a piacok. Egyébként az üzletkötő szerint az euró árfolyama amúgy is a 270 és 275 forint közötti sávban reális.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!